Reprezentanții Consiliului Audiovizualului, în vizită de lucru în țările Baltice

Mie ,Octombrie 05, 2022 - 11:36

Membrii Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu (președintă), Aneta Gonța (vicepreședintă), Larisa Turea, Orest Dabija, Ruslan Mihalevschi și Tatiana Crestenco, precum și directoarea adjunctă a Direcției Control servicii media audiovizuale (monitorizare), Victoria Stețcaia, și șeful Serviciului juridic, Grigore Chițanu, s-au aflat într-o vizită de lucru în țările baltice, în perioada 26-30 septembrie a.c.

La Comisia Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supraveghere Tehnică din Tallinn, Estonia, am vorbit despre felul în care instituția își organizează procesul de monitorizare a conținuturilor audiovizuale, în strânsă cooperare cu alte instituții ale statului responsabile de contracararea dezinformării. Reprezentații CA au avut ocazia să afle de la persoana responsabilă de educația mediatică la Ministerul Educației eston despre felul în care acest obiect este incorporat în educația națională, începând cu cea primară. Din prezentarea despre tendințele de consum, membrii CA au aflat că postul public eston se bucură de cea mai mare încredere a populației.

În Riga, discuțiile cu membrii și angajații Consiliului național al mass-mediei electronice s-au axat pe piața de publicitate, măsurarea audiențelor, transparența proprietății și a surselor de finanțare, precum și măsurile luate de stat pentru securizarea spațiului audiovizual național. Delegația moldovenească a fost invitată la Saeima, la invitația vicepreședintei Parlamentului leton, Inese Lībiņa-Egnere, și a vizitat postul TV24, care produce zilnic, în direct, peste 8 ore de conținut propriu.

La Comisia lituaniană de radio și televiziune din Vilnius, membrii CA au aflat despre proiectul Legii europene privind libertatea presei (European Media Freedom Act), publicat de Comisia Europeană pe 16 septembrie. Întocmirea și argumentarea deciziilor, reglementarea audiovizuală și online, tendințele de consum și publicitate pe piața media, la fel, au figurat pe lista subiectelor examinate. La finalul vizitei, reprezentanții CA au vizitat postul public LTV din Vilnius, unde au aflat despre felul în care este asigurat accesul la informații pentru minoritățile naționale și persoanele cu deficiențe de văz și auz, felul în care este format bugetul instituției, dar și despre prevederile Strategiei de dezvoltare a postului public.

Serviciul Comunicare și relații externe