O delegație Romit TV, în vizită la CCA

Mar ,Decembrie 17, 2013 - 01:00

În perioada 15-17 decembrie, la Consiliul  Coordonator al Audiovizualului s-a aflat în vizită o delegație a postului Romit TV, canal de televiziune dedicat comunităților moldo-române din Italia.

Vizita președintelui Romit TV, Emanuele Latagliata, și a jurnalistei Raisa Ambros în Republica Moldova derivă din negocierile purtate de membrii CCA, Nicolae Damaschin, Cristina Mîțu și Dinu Ciocan, din luna martie curent, cînd s-au aflat într-o delegație la Roma, Italia, unde a fost inițiat dialogul de colaborare între instituții.

Scopul vizitei a fost aprofundarea relațiilor bilaterale și negocierea prevederilor acordului de colaborare privind retransmisia programelor televizate din Republica Moldova în Italia, pentru a asigura accesul diasporei moldovenești la produsele TV autohtone difuzate în Italia.

Această acțiune este realizată în contextul implementării deciziei CCA din 15 februarie 2013 cu privire la promovarea relaţiilor bilaterale cu autorităţile de reglementare în domeniul audiovizualului din alte state, în vederea asigurării recepţionării serviciilor de programe audiovizuale din Republica Moldova de către membrii diasporei moldoveneşti.

Agenda vizitei a cuprins întrevederi cu membrii CCA, președintele Moldova 1, Mircea Surdu, directorul Moldova-Film, Sandu Vasilachi, și șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora, Victor Lutenco.

În format larg s-a discutat despre condițiile tehnice de retransmisie a programelor realizate de postul public Moldova 1: buletine de știri, emisiuni culturale, programe pentru copii, dezbateri, talk-show-uri și a realizării duplexurilor între televiziunea moldovenească și cea italiană, ca în timp real, telespectatorul aflat în Italia să poată urmări programe realizate în țara mamă și de a consulta opinia experților, a invitaților emisiunilor.

De asemenea, a fost analizată posibilitatea difuzării producțiilor cinematografice și de animație moldovenești, pentru care este o cerere considerabilă din partea diasporei moldovenești din Italia.

În urma negocierilor s-a convenit asupra consultării prevederilor acordului de colaborare dintre Moldova 1 și Romit TV, difuzarea în regim de testare a programelor moldovenești și ajustarea parametrilor tehnici din ambele părți, astfel încît în timp util să fie lansată o nouă grilă de programe a Romit TV care să conțină programele preluate de la postul public și retransmisia acestora în statul italian.

 

Romit TV activează pe piața media din Italia din anul 2011, se bucură de acoperire națională, cuprinzînd 86% din teritoriul Italiei, și are un public moldo-român de 1 milion de telespectatori.

Serviciul comunicare și relații cu publicul