Membra CA, Larisa Turea, a participat la cea de-a 21-a Reuniune plenară a CDMSI

Joi ,Iunie 09, 2022 - 14:53
Membra Consiliului Audiovizualului, Larisa Turea, a participat, în perioada 01-02 iunie 2022, la Strasbourg, la cea de-a 21-a Reuniune plenară a Comitetului Director pentru Mass-media și Societatea de Informare (CDMSI) a Consiliului Europei, la care au fost prezenți experți delegați din majoritatea absolută a celor 41 de state membre.
Principala temă de discuție a fost Libertatea de expresie în situații de conflict și agresiune, subiect ce a generat un schimb viu de informații și idei.
Patrick Penninckx, șeful Departamentului Societatea de Informație, a vorbit despre situația la zi în războiul informațional cauzat de agresiunea militară a Federației Ruse asupra statului suveran Ucraina.
Președinta Consiliului național ucrainean pentru la televiziune și radiodifuziune, Olha Herasymiuk, s-a referit la importanța jurnalismului de calitate în lupta cu dezinformarea: Rusia articulează fraze despre inviolabilitatea dreptului omului la libertatea de exprimare și accesul la informații, precum și menținerea pluralismului de opinii. Însă realitatea e total diferită, numărul jurnaliștilor asasinați în aceste 98 de zile de război este de cel puțin 28. În plus, Federația Rusia a reușit să creeze iluzia unei realități distorsionate pentru 140 de milioane de cetățeni din interior. În Europa, Rusia continuă a fi sursa unei intoxicații propagandistice severe. În fapt, scopul cel mai important al Comitetului nostru, CDMSI, este de a proteja și de a potența valorile democratice fundamentale, solidarizarea permanentă pe tărâmul războaielor informaționale, consolidarea securității cibernetice, precum și problemele noastre clasice: protecția minorilor și asigurarea egalității de gen.
Mai mult, în munca noastră viitoare să nu uităm că agresorul sub masca asigurării libertății de exprimare continuă violarea cinică a drepturilor umane de bază, iată de ce propaganda Kremlinului trebuie să fie blocată, la fel cum sunt blocați germenii unei maladii letale. Astăzi, numai jurnalismul de înaltă calitate poate fi panaceu contra avalanșei de dezinformare barbară produsă de Rusia”.
Artemiza-Tatiana Chisca, șefa Diviziunii Mass-media și Internet, secretara CDMSI, a informat despre activitatea Consiliului Europei pentru promovarea idealurilor și principiilor civilizației europene, protejarea patrimoniului cultural comun.
În cadrul ședinței a fost luat act de un Proiect de notă de orientare contra dezinformării, a informării incomplete, a difuzării informațiilor false în spațiul audiovizual și pe rețelele sociale, despre punerea la punct a unor metode, mijloace și soluții sigure de verificare a faptelor, în spiritul respectării drepturilor omului.
Shahin Abbasov, gestionar de programe, Diviziunea de cooperare în domeniul libertății de exprimare, a informat că în prezent accentul se pune pe consolidarea pluralismului și a independenței organelor de presă față de serviciul public, pe securitatea jurnaliștilor, pe încurajarea jurnalismului de investigație și buna guvernare, protecția vieții private, sensibilizarea sistemului judiciar în problemele libertății de exprimare, suportul acordat autorităților de reglementare.
Roberto Fasino, șeful Secretariatului, Comisia pentru cultură, știință, educație și media, Secretariatul de Adunării parlamentare, Meeting Strasbourg, a declarat că se cere imperativ revizuirea Convenției europene despre televiziunea transfrontalieră, considerată de mai mulți experți ca fiind nefuncțională. Expertul din Austria susține că statele non-membre ale Comisiei Europene nu au influență în acest domeniu, fiind propusă crearea unui grup de lucru, pentru a developa potențialul acestei convenții și a colecta informații din fiecare stat la acest subiect.
La reuniune s-a discutat și despre promovarea inteligenței artificiale în domeniul mass-media, despre guvernarea digitală și cadrul juridic de aplicare, precum și despre necesitatea cooperării cu comunitățile digitale.
Serviciul Comunicare și relații cu presa