ȘEDINȚA PUBLICĂ A CONSILIULUI AUDIOVIZUALULUI DIN 30 SEPTEMBRIE 2021

Joi ,Septembrie 30, 2021 - 16:27
Consiliul Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 30 septembrie 2021, în ședință publică.
În debutul ședinței, președintele Consiliului Audiovizualului, Ala Ursu-Antoci, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu modificările operate la Codul serviciilor media audiovizuale, adoptate de Parlament în ședința plenară din 23 septembrie 2021: „Majoritatea parlamentară a făcut modificări la Codul serviciilor media audiovizuale. Din păcate, intenția declarată de a îmbunătăți activitatea Consiliului Audiovizualului este o tentativă de a subordona politic instituția de reglementare în domeniul audiovizualului. Acest aspect a fost semnalat și de ONG-urile de media care și-au exprimat îngrijorarea față de modificările ce nu vor contribui categoric la fortificarea independenței Consiliului Audiovizualului, ci din contră, îl vor subordona unor voințe politice. În acest context, vreau să salut declarația semnată de Asociația Presei Electronice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul „Acces-Info” și Asociația Media-Guard și să le mulțumesc pentru poziția civică exprimată în susținerea independenței instituționale și decizionale a Consiliului Audiovizualului”.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a luat act de rezultatele monitorizării posturilor de televiziune „NTV Moldova”, „Exclusiv TV”, „Canal 5” și „Accent TV”, urmare a Deciziei CA nr. 26/172 din 15 iulie 2021, prin care s-a stabilit efectuarea monitorizării furnizorilor de servicii media: „Canal 2”, „Canal 3”, „N 4”, „Familia Domashny”, „CTC Mega”, „Primul în Moldova”, „NTV Moldova”, „Exclusiv TV”, „Accent TV”, „Canal 5”, „RTR Moldova”, „ITV”, „Bravo TV”, „CTC” și „PEH TV”, la capitolul respectării prevederilor art. 4 și art. 19 din Codul serviciilor media audiovizuale. Datele monitorizării celorlalți furnizori de servicii media, specificați în Decizia CA nr. 26/172 din 15 iulie 2021, vor fi examinate la ședințele publice CA ulterioare.
În cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a examinat cererea de prelungire a licenței de emisie pentru postul de televiziune „Busuioc TV”. Dat fiind faptul că furnizorul de servicii media nu a prezentat înregistrările serviciului media audiovizual, nu a fost posibilă monitorizarea postului TV la capitolul respectării concepției generale a serviciului de programe. Astfel, Consiliul Audiovizualului a prelungit cu 15 zile lucrătoare termenul de examinare a cererii de prelungire a licenței de emisie și a insistat asupra monitorizării furnizorului de servicii media nominalizat.
Consiliul Audiovizualului a reperfectat licențele de emisie eliberate „GENERAL MEDIA GROUP CORP” SRL pentru posturile de televiziune „Prime” și „Publika TV” și „TELESTAR MEDIA” SRL pentru posturile de televiziune „Canal 2” și „Canal 3”, prin excluderea drepturilor furnizorilor de servicii media de a utiliza slotul din rețeaua digitală terestră a Multiplexului A.
La solicitarea furnizorilor de servicii media, Consiliul a reperfectat licențele de emisie pentru posturile de televiziune „CTC Mega”, „Familia Domashniy”, „Exclusiv TV” și „Canal 5”, și pentru posturile de radio „Radio 911”, „LOVE RADIO” și „Ruskii Hit”.
Consiliul Audiovizualului a susținut demersul Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova și a recomandat spre mediatizare, în serviciile de televiziune ale furnizorilor de servicii media audiovizuale aflați în jurisdicția Republicii Moldova, spotul social ce are drept scop diminuarea stereotipurilor și promovarea unui comportament pozitiv și non-violent al societății față de persoanele cu dizabilități.
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la Rubrica Decizii curente.
Serviciul Comunicare și relații cu publicul