ȘEDINȚA PUBLICĂ A CONSILIULUI AUDIOVIZUALULUI DIN 29 MAI 2020

Lun ,Iunie 01, 2020 - 12:14
Consiliul Audiovizualului s-a întrunit, pe data de 29 mai 2020, în ședință publică.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat rezultatele monitorizării postului de televiziune „Jurnal TV”, urmare a autosesizării dlui Dragoș Vicol, președintele Consiliului Audiovizualului. Astfel, la 01.04.2020, postul de televiziune Jurnal TV” a difuzat, în cadrul programului informativ Jurnalul orei 19”, inclusiv pe site-ul oficial a postului, un reportaj cu titlul  Romii din Soroca, speriați de pandemie”. Dragoș Vicol susține că atât titlul reportajului, cât și întrebările puse de reporter, poartă un caracter discriminatoriu și zeflemitor față de această etnie. Rezultatele monitorizării au atestat că acest reportaj conturează  o atitudine discriminatorie față de etnia romă. Titlul reportajului, precum și intro-ul „Coronavirus i-a speriat și pe romii din Soroca” din start creează o diferență dintre această etnie și restul populației, pe când răspândirea virusului COVID-19 este identică indiferent de rasă, origine, naționalitate etc. Luând în considerare că la momentul realizării reportajului, or. Soroca se afla în carantină, deci era evident faptul ca romii să fie îngrijorați de sănătatea lor, de rând cu ceilalți locuitori, cu toate acestea, jurnalistul a pus accent doar pe etnia romă. Din contextul reportajului rezultă că etnia romă face parte dintr-o altă categorie de cetățeni, o categorie etnică care percepe altfel realitatea decât restul populației Republicii Moldova, iar virusul COVID-19 este atât de periculos încât și romilor le este frică și întreprind măsuri de protecție. Urmare a dezbaterilor publice, postul de televiziune a fost avertizat public.
Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatele monitorizării postului de televiziune „TV 8”, urmare a sesizării PP „Exclusiv Media”, completată cu sesizarea dnei Elena Pahomova. Așadar, jurnalista a sesizat Consiliul Audiovizual și a declarat că în cadrul emisiunii „Internetu’ Grăiește”, moderatorii Nata Albot și Andrei Bolocan au prezentat formulări discriminatorii, care incită la ură, dar și faptul că au apărut fotografii cu copiii ei minori. Datele monitorizării au atestat că Nata Albot a propus telespectatorilor să o identifice pe Elena Pahomova, să facă cunoștință cu profilul acesteia și să-i scrie în privat. De asemenea, în cadrul subiectului a fost comentat sarcastic profilul Elenei Pahomova, cu referiri la activitatea sa profesionistă și faptul că poartă ochelari. Este de specificat că în  imagini au apărut și pozele copiilor de pe profilul acesteia. Urmare a dezbaterilor publice, postul de televiziune „TV 8” a fost sancționat cu amendă în valoare de 10.000 de lei.
În cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a examinat cererea de eliberare a licenței de emisie AO „PEOPLE FOR FREE MEDIA” pentru postul de televiziune „Cotidianul TV - CTV”. Pentru că grila de emisie nu corespunde cerințelor audiovizuale, membrii CA nu au eliberat licență de emisie pentru „Cotidianul TV - CTV”.
Consiliul Audiovizualului a revocat dreptul furnizorilor de servicii media: media „SELECTCANAL – TV” SRL, fondatoarea postului de televiziune „N4”, ICS „REFORMA ART” SRL, fondatoarea postului de televiziune „Jurnal TV”, „JEVISE” SRL, fondatoarea postului de televiziune „Agro TV Moldova” și „MEDIA PRO GROUP”, fondatoarea postului de televiziune „ITV”,  de a utiliza sloturile din rețeaua digitală terestră a Multiplexului A, pentru că din anul 2016 (aprilie-iunie) până în prezent, respectivii furnizori nu au semnat contractele de prestare a serviciilor de distribuire prin Mux A la nivel național.
Tot în cadrul ședinței, Consiliul a declarat încheiat Concursul pentru utilizarea frecvențelor radio disponibile și rămase disponibile, anunțat prin Decizia CA nr. 8/46 din 10 aprilie 2020, dat fiind faptul că singurul participant la concurs și-a retras dosarul de participare.
Consiliul Audiovizualului a admis cererea IPNA Compania „Teleradio-Moldova”, fondatoarea postului de televiziune „Moldova 2”, și a acorda un termen suplimentar de 12 luni pentru implementarea proiectului pentru Multiplexul A.
CA a reperfectat condițiile la autorizația de retransmisiune eliberată „RAZNET” SRL pentru studioul TV prin cablu „Răzeni TV” și a sancționat cu amenzi în valoare de 5000 de lei distribuitorii de servicii media: „BRAVOS-CONECT” SRL, „ILIXAR-BIS” SRL, „SMART-NETWORK”  SRL și „TRUST TV”  SRL, pentru că nu au prezentat rapoarte anuale de activitate pentru anul 2019 și contractele de retransmisiune a serviciilor media audiovizuale incluse în Oferta de servicii media audiovizuale retransmise pentru anul de activitate 2020
Consiliul Audiovizualului a susținut demersul Narcoticii Anonimi și a recomandat furnizorilor de servicii media de radiodifuziune sonoră difuzarea, cu titlu gratuit, a 4 spoturi de informare despre ajutorul oferit de comunitatea non-comercială Narcoticii Anonimi persoanelor dependente de consumul de droguri, întru prevenirea reluării şi formării deprinderilor de viață fără de droguri.
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la rubrica Decizii curente.
Serviciul Comunicare și relații cu publicul