ȘEDINȚA PUBLICĂ A CONSILIULUI AUDIOVIZUALULUI DIN 21 IULIE 2021

Mie ,Iulie 21, 2021 - 14:47
Consiliul Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 21 iulie, în ședință publică.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat rezultatele monitorizării postului de televiziune „Jurnal TV”, urmare a sesizării dlui Dmitrii Bezobrazov, prin care informează că la data de 01 iulie 2021, postul de televiziune „Jurnal TV” a difuzat emisiunea „Secretele Puterii cu Alex Cozer”,a cărei  invitați au fost Maia Sandu și candidata la funcția de deputat, Inga Grigoriu. Astfel, petiționarul atrage atenția asupra faptului că emisiunea a conținut acuzații la adresa unor persoane terțe, fapt care necesita din partea moderatorului respectarea unor standarde stricte de comportament, cu toate acestea însă, moderatorul nu a depus efort de a solicita cel puțin o replică din partea persoanelor vizate, doar o singură dată, la sfârșitul emisiunii, a specificat că „Platon nu a vrut să utilizeze dreptul la replică”.
Rezultatele monitorizării au atestat că emisiunea în întregime s-a bazat pe afirmațiile invitaților și a moderatorului emisiunii, ca rezultat reliefându-se o opinie comună și unilaterală a acestora. Întrebările adresate de către moderator per ansamblu cuprindeau forma unor întrebări retorice, decât a unor întrebări destinate în scopul de a informa corect, în mod imparțial și cu bună-credință cu privire la un fapt sau un eveniment. De asemenea, pe tot parcursul emisiunii au fost aduse acuzații atât din partea moderatorului, cât și din partea invitaților, însă niciuna nefiind însoțită de replici din partea persoanelor vizate.
 În cadrul dezbaterilor publice, membra Consiliului Audiovizualului, Larisa Manole, a precizat că într-o emisiune de autor moderatorul poate să-și expună propriile viziuni asupra unui sau altui eveniment, dar nu și să le impună. În acest sens, Larisa Manole a căzut de acord cu cele invocate în proiectul de decizie, considerând că moderatorul nu și-a îndeplinit în totalitatea misiunea sa.
În acest context, membra Consiliului Audiovizualului, Lidia Viziru a specificat că această emisiune a fost difuzată în perioada campaniei electorale și, mai ales, într-o astfel de perioadă moderatorul avea obligația de-a fi dublu imparțial, întrucât telespectatorul să-și formeze singur opinia cu privire la cele discutate în cadrul emisiunii.
Astfel, Consiliul Audiovizualului a sancționat cu avertizare publică postul de televiziune „Jurnal TV”, pentru neinformarea cu privire la un fapt sau un eveniment corect, iar informația să fie verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință.
Consiliul Audiovizualului a prelungit licențele de emisie, pentru o perioadă de nouă ani, pentru posturile de televiziune: „TV-Drochia”, „Publika TV”, „NTV Moldova”, și „Canal 2”.
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la rubrica Decizii curente.
Serviciul Comunicare și relații cu publicul