ȘEDINȚA PUBLICĂ A CONSILIULUI AUDIOVIZUALULUI DIN 12 IANUARIE 2021

Mar ,Ianuarie 12, 2021 - 14:12
Consiliul Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 12 ianuarie, în ședință publică.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat rezultatele monitorizării postului de televiziune „TV 8”, urmare a sesizării Asociației Oștești „Comunitatea Evreiască din Republica Moldova”, care informează că emisiunea „Cutia Neagră Plus”, difuzată pe data de 29 noiembrie 2020, ora 18.00, de postul de televiziune „TV 8” și moderată de jurnalista Mariana Rață, „conține informații susceptibile de a propaga antisemitismul, ura și intoleranța rasială, făcând o legătură irelevantă și improprie dintre Comunitatea Evreiască și reprezentanții acesteia cu pretinse ilegalități din mediul de afacere și politic, descrise în emisiune”. Rezultatele monitorizării au atestat că subiectul a fost relatat cu asigurarea mai multor puncte de vedere ale persoanelor vizate sau care tangențial au fost vizate, precum Igor Dodon, Maria Vieru, purtător de cuvânt al Procuraturii, Veaceslav Platon, poziția „AviaInvest”, Ion Ceban, primar al mun. Chișinău, Galina Zablovskaia, președinte al Asociației Agențiilor de publicitate, Victor Chironda și Ilie Ceban, viceprimari ai Primăriei mun. Chișinău, reprezentant al Consiliului Concurenței, Alexandr Bilinkis, coproprietar „Moldpresa Grup”. Totodată, în cadrul emisiunii nu au fost atestate acuzații sau elemente cu tentă discriminatorie în adresa „Comunității Evreiești din Republica Moldova”, aceasta fiind menționată doar o singură dată la minutul 26:40, la specificarea faptului cine sunt fondatorii „Moldpresa” și care dețin în proprietatea „EPAMEDIA” SRL. Urmare a dezbaterilor publice, sesizarea Asociației Oștești „Comunitatea Evreiască din Republica Moldova” a fost respinsă.
În cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a examinat și rezultatele monitorizării postului de televiziune „NTV Moldova”, urmare a sesizărilor IP „Centrul pentru Jurnalism Independent”. În primul caz, CJI invocă faptul că în cadrul buletinului informativ din 30 noiembrie 2020, ora 19:00, postul de televiziune „NTV Moldova” a difuzat știrea cu titlul „Maia Sandu nu își asumă guvernarea”, care a fost reflectată unilateral, aducând publicului un singur punct de vedere, cel al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova; iar în cel de-al doilea caz, la data de 01 decembrie 2020, postul de televiziune „NTV Moldova” a difuzat emisiunea „Acces direct” moderată de către jurnalistul Alexei Lungu, iar invitatul fiind președintele fracțiunii PSRM în Parlament, Corneliu Furculiță, unde moderatorul emisiunii nu a asigurat echilibrul opiniilor aflate în opoziție și s-a pliat opiniilor invitatului. Datele monitorizărilor au atestat: 1) În conformitate cu prevederile art. 13 alin. (7) din Codul serviciilor media audiovizuale, prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție se asigură de regulă în cadrul aceluiași program audiovizual, iar în mod excepțional în programele următoare. Astfel, postul de televiziune „NTV Moldova”, în cadrul aceluiași buletin informativ, a difuzat un reportaj în cadrul căruia președintele Maia Sandu a venit cu unele declarații privind prioritățile sale în calitate de șef al statului, iar într-un alt subiect este redată poziția PSRM cu privire la cele menționate de către dna președinte. Astfel, postul de televiziune „NTV Moldova” în cadrul unui subiect a prezentat declarațiile dnei președinte, iar în următorul subiect partidul PSRM și-a expus poziția vizavi de cele enunțate de dna Maia Sandu, fiind, astfel, asigurată prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție. 2) În cadrul emisiunii „Acces Direct”, difuzată de postul de televiziune „NTV Moldova”, nu au fost aduse acuzații directe, iar la întrebările moderatorului emisiunii, președintele PSRM, Corneliu Furculiță, a avut o abordare neutră și a oferit răspunsuri de ordin general, evitând mențiuni de prenume sau nume etc. În urma dezbaterilor publice, membrii Consiliului Audiovizualului au respins sesizările IP „Centrul pentru Jurnalism Independent”.
Consiliul Audiovizualului a examinat și admis cererea Casei Editoriale „INDEPENDENT MEDIA” SRL privind prelungirea Licenței de emisie, pe o perioadă de nouă ani, pentru postul de radio „Aquarelle FM”, al cărui serviciu de programe urmează a fi difuzat pe frecvența: 90,7 MHz – Chișinău.
La solicitarea distribuitorilor de servicii media, Consiliul a reperfectat condițiile la autorizațiile de retransmisiune pentru: „PETIN-TV” SRL, fondatoarea studioului de televiziune prin cablu „SGD”, și „SPACE MEDIA” SRL, fondatoarea studioului de televiziune prin cablu „SPACE MEDIA”, prin aprobarea Ofertei de servicii media audiovizuale retransmise; iar pentru „SUN COMMUNICATIONS” SRL, fondatoarea studioului de televiziune prin cablu „Sun TV”, prin excluderea din aria sa de acoperire a mun. Cahul.
Tot în cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a avizat proiectul hotărârii Parlamentului privind modificarea și completarea Hotărârii Parlamentului nr. 56 din 30 martie 2017 privind aprobarea Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție pentru anii 2017-2020.
De asemenea, Consiliul a respins cererea prealabilă depusă de SRL „Bravos-Conect”, care prin  Decizia CA nr. 61/217 din 30 decembrie 2019 a fost sancționată cu amendă în valoarea de 10 000 lei, pentru refuzul de a se supune controlului, în conformitate cu prevederile art. 75 alin. (4) lit. a) din Cod.
Cu unanimitate de voturi, Consiliul Audiovizualului a aprobat Raportul cu privire la activitatea Consiliului Audiovizualului în trimestrul IV al anului 2020. Raportul va fi publicat pe pagina web a instituției (www.audiovizual.md).
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la Rubrica Decizii curente.
Serviciul Comunicare și relații cu publicul