ȘEDINȚA PUBLICĂ A CONSILIULUI AUDIOVIZUALULUI DIN 05 NOIEMBRIE 2021

Vin ,Noiembrie 05, 2021 - 17:49
Consiliul Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 05 noiembrie 2021, în ședință publică.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat rezultatele monitorizării postului de televiziune „ITV”, urmare a autosesizării unor membri ai Consiliului Audiovizualului cu privire la reportajul „Беспредел в КСТР продолжается”, difuzat la data de 18 octombrie 2021, în cadrul buletinului de știri de la orele 20:00.
Astfel, Consiliul Audiovizualului a monitorizat subiectul la care au făcut referire membrii CA în autosesizarea lor. Rezultatele monitorizării au atestat că, la data de 18 octombrie 2021, postul de televiziune „ITV” a difuzat în cadrul buletinului de știri un subiect cu titlul „Беспредел в КСТР продолжается”, în cadrul căruia s-a relatat despre faptul că, la ședința publică din 15 octombrie 2021, Consiliul Audiovizualului a sancționat cu amenzi maxime posturile de televiziune neconvenabile președintelui Autorității de reglementare. În acest sens, jurnalista a specificat că postul de televiziune „ITV” a fost sancționat cu amendă maximă în mărime de 15 mii de lei pentru nerealizarea ponderii programelor locale în conformitate cu prevederile legale, în timp ce posturile de televiziune ce aparțin media-holdingului lui Igor Dodon nu au fost sancționate, fiind invocată situația pandemică din țară.
În acest sens, de specificat că, în cadrul ședinței publice din 15 octombrie 2021, Consiliul Audiovizualului nu a aplicat sancțiuni doar postului de televiziune „ITV”, ci și altor posturi de televiziune la care au fost atestate încălcări de la prevederile art. 4 alin. (3) cu privire la ponderea programelor audiovizuale locale. Astfel, Consiliul Audiovizualului a sancționat și posturile de televiziune „Canal 2”, „Canal 3”, „Mega TV” (CTC Mega) și „Familia Domashny”.
Urmare a monitorizării subiectului „Беспредел в КСТР продолжается”, s-a atestat că acesta a fost realizat și prezentat unilateral, cu o serie de neconcordanțe în ceea ce privește relatarea opiniei postului, care a prezentat faptele reale și situația de facto în legătură cu cronologia și motivul sancțiunilor aplicate postului de televiziune „ITV”.
Astfel, în cadrul subiectului este expus un amalgam de idei, pe alocuri contradictorii și lipsite de probe concludente, iar la multitudinea afirmațiilor acuzative cu referire la activitatea Consiliului Audiovizualului nu a fost solicitată și prezentată poziția instituției. Astfel, pe parcursul întregului reportaj, în adresa Consiliului Audiovizualului au fost lansate acuzații ce țin de ilegalitatea deciziilor adoptate, corupție, favoritism politic, favorizarea unor furnizori de servicii media audiovizuale, în detrimentul altor furnizori, însă a fost omisă cu vehemență prezentarea opiniei Autorității de reglementare. 
În cadrul dezbaterilor publice, membra Consiliului, Larisa Manole, a remarcat faptul că, în reportajul respectiv s-au încălcat toate rigorile deontologice și a sugerat conducerii postului de televiziune „ITV” să nu-și bată joc de jurnaliștii care activează în instituția dumnealor, impunându-i pe motivul unor frustrări personale să realizeze asemenea reportaje. Larisa Manole a precizat că adevărata nemulțumire a acestui post de televiziune vine din intransigența cu care Consiliul Audiovizualului solicită de la furnizorii de servicii media audiovizuale respectarea prevederilor privind realizarea produsului local.
Astfel, Consiliul Audiovizualului a sancționat cu avertizare publică postul de televiziune „ITV” pentru neasigurarea informării corecte.
De asemenea, Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatele monitorizării postului de televiziune „TV8”, urmare a sesizării dnei Elizaveta Suvac, prin care informează că, la data de 31 mai 2021, postul de televiziune „TV8”, a publicat pe pagina sa oficială reportajul „Scandal în ultima zi de școală la Căușeni. O directoare a fost acuzată de comportament neadecvat”. Petiționara susține că furnizorul de servicii media audiovizuale nu i-a solicitat poziția pentru a se expune cu privire la acuzațiile care îi sunt aduse de către unii părinți și profesori ai Gimnaziului „Pantelimon Erhan” din s. Tănătari, raionul Căuşeni, unde activează în calitate de director.
Rezultatele monitorizării au atestat că, la data de 31 mai 2021, în cadrul buletinului informativ de la ora 19:00, postul de televiziune „TV8” a difuzat reportajul „Cer demisia directoarei” în cadrul căruia se relatează un scandal, în ultima zi de școală, în satul Tănătari, raionul Căușeni, unde mai mulți părinți s-au adunat în curtea instituției, acuzând directoarea gimnaziului de comportament neadecvat față de profesori și elevi. În subiect se specifică că, din cauza conflictelor interminabile din școală, unii învățători ar fi fost nevoiți să plece, iar oamenii spun că certurile afectează mult procesul de învățământ și pentru a pune capăt situației, aceștia au depus o solicitare prin care cer demisia directoarei.
În contextul celor relatate în știre, postul de televiziune „TV8” a specificat că reporterul prezent la fața locului „a încercat să discute și cu directoarea, însă vicedirectorul a spus că ea se află la lecție și că va ieși afară la pauză. Pentru că nici la recreație nu a ieșit în curtea școlii, părinții au intrat în instituție, chiar dacă vicedirectorul a încercat să le interzică acestora accesul în clădire.
Într-un final, directoarea a ieșit afară, însă nu a spus decât că solicitarea părinților privind demisia sa benevolă se examinează. Întrebată cum răspunde, totuși, la acuzațiile părinților, aceasta a răspuns: „Mă scuzați, eu trebuie să merg la ore” (este redată secvența video cu declarația dnei Elizaveta Suvac).
Astfel, postul de televiziune „TV8”, în cadrul reportajului desfășurat mai sus, a asigurat prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, fapt pentru care Consiliul Audiovizualului a respins petiția dnei Elizaveta Suvac.
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la rubrica Decizii curente.
Serviciul Comunicare și relații cu publicul