ȘEDINȚA PUBLICĂ A CONSILIULUI AUDIOVIZUALULUI DIN 04 AUGUST 2021

Mie ,August 04, 2021 - 15:31
Consiliul Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 04 august, în ședință publică.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat petiția parvenită din partea dlui Mihail Bejan, prin care se arată indignat de faptul că la data de 05 iulie 2021, postul de televiziune „Jurnal TV”, a difuzat un subiect cu privire la dosarul de anchetă în care este vizat. Astfel,  fiind prezentate date eronate la adresa personalității sale, menționându-se și funcția care a deținut-o cu statut secret din cadrul Serviciul de Informație și Securitate. Rezultatele monitorizării au atestat că postul de televiziune „Jurnal TV” a difuzat subiectul: „Cazul Bejan, doi ani de tărăgănări” în care se vorbește despre tergiversarea examinării dosarului deschis în anul 2019 pe numele lui Mihai Bejan, fost șef adjunct al Inspectoratului General de Carabinieri, învinuit de perversiune sexuală asupra minorilor. În subiect, s-a specificat că: „Mihail Bejan pledează nevinovat și a declarat în instanță că dosarul i-a fost „aranjat” de către cineva care ar râvni la postul său”, astfel, fiind asigurată imparțialitatea prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, fapt pentru care Consiliul Audiovizualului a respins petiția parvenită din partea dlui Mihai Bejan.
Consiliul Audiovizualului a examinat petițiile parvenite din partea domnilor Alexei Vizdan și Ion Țarină, prin care invocă că postul de televiziune „Jurnal TV” la difuzarea a trei reportaje din cadrul buletinelor informative din 26 iunie, 19 iulie și 24 iulie 2021, a relatat fapte cu privire la îmbogățirea acestora din contrabandă de țigări și escrocherii, astfel, fiindu-le afectată onoarea, demnitatea și reputația profesională. În cadrul dezbaterilor publice, urmare a audierilor părților vizate, membrii Consiliului Audiovizualului au decis prelungirea examinării subiectului dat cu cel mult 15 zile lucrătoare din motivul unor neclarități parvenite în procesul de examinare a petiției. 
Consiliul Audiovizualului a examinat petiția parvenită din partea dnei Cristina Doga, avocatul companiei de construcții „Art-Ex Construct” SRL, prin care informează că furnizorul de servicii media „PUBLIKA TV” a difuzat o ştire falsă și care nu corespunde adevărului, în cadrul căreia se menționează că, agentul economic pe care îl reprezintă efectuează lucrări de construcție a unui bloc locativ în mod abuziv și ilegal, fiind încălcat dreptul vecinilor la proprietate și viață privată. Petiționara susține că postul de televiziune „Publika TV” prin difuzarea acestui reportaj, nu a asigurat informarea corectă a consumatorilor de servicii media audiovizuale, inducând în eroare opinia publică. 
Urmare a monitorizării reportajului dat, s-a atestat că postul de televiziune „Publika TV” a asigurat imparțialitatea prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, fiind prezentată poziția tuturor părților vizate în situația de conflict. Drept urmare, Consiliul Audiovizualului a respins petiție dnei Cristina Doga.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a prelungit licența de emisie, pentru postul de radio: „Europa Plus Moldova” și a eliberat licență de emisie, pentru o perioadă de nouă ani, pentru postul de televiziune „GLOBAL 24”, al cărui serviciu de programe urmează a fi difuzat prin rețelele distribuitorilor de servicii media din țară.
Consiliul Audiovizualului a respins cererea de eliberare a autorizației de retransmisiune „CANAL REGIONAL” SRL, prin care a solicitat eliberarea autorizației de retransmisiune pentru dreptul de a desfășura activitate audiovizuală de retransmisiune a serviciilor de programe ale furnizorilor de servicii media prin Multiplexul regional.
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la rubrica Decizii curente.
            Serviciul Comunicare și relații cu publicul