ȘEDINȚA PUBLICĂ A CONSILIULUI AUDIOVIZUALULUI DIN 02 NOIEMBRIE 2020

Lun ,Noiembrie 02, 2020 - 15:48
Consiliul Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 02 noiembrie, în ședință publică.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat Raportul privind volumul de emisie electorală (spoturi, dezbateri și materiale electorale difuzate în cadrul rubricilor special create pentru reflectarea campaniei electorale, emisiuni informative), inclusiv informația despre spoturile de educație electorală/informare a alegătorilor la alegerile prezidențiale din 01 noiembrie 2020 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova plasată de către furnizorii de servicii media, pentru perioada: 12-25 octombrie 2020. Așadar, 88 de furnizori de servicii media (Radio – 43 și TV – 45) au prezentat formularele privind informația despre volumul de emisie electorală (spoturi informative, materiale electorale difuzate în cadrul rubricilor special create pentru reflectarea campaniei electorale, dezbateri electorale, emisiuni informative). Un singur furnizor de servicii media – „Axial TV” nu a prezentat informația despre volumul de emisie electorală, fapt pentru care a fost sancționat cu amendă în valoare de 5000 de lei.
Consiliul Audiovizualului a examinat 6 sesizări ale IP Centrul pentru Jurnalism Independent:
1) Din 12 octombrie 2020, în care indică despre câteva cazuri de nerespectare a legislației media audiovizuale de către furnizorii de servicii media: „Canal 2” (a fost difuzat filmul „Inimă neînfricată”, conținutul căruia includea o serie de scene sângeroase și violente, care pot afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorului) și „Moldova-1” (a fost difuzat filmul „Mike meseriașul”, conținutul căruia includea o serie de scene sexuale explicite și consum de droguri, care pot afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor), ambele filme au fost însoțite de semnul de avertizare AP (acord parental).
Rezultatele monitorizării au atestat că la 05 septembrie 2020, ora 20:00, postul de televiziune „Canal 2” nu a difuzat ”, în intervalul orar respectiv, filmul „Inimă neînfricată, furnizorul de servicii media difuzând în acest interval de timp un serial de producție ucraineană, după care a urmat emisiunea „Поле чудес”.
În cazul postului public de televiziune „Moldova-1”, rezultatele monitorizării au atestat că la 26 septembrie 2020 a fost difuzat, în segmentul de timp 21:26 - 23:09 (01 oră 15 min.), filmul artistic al regizorului american Steven Soderbergh „Mike meseriașul” (titlul original „Magic Mike XXL”), cu dublare în limba română. Filmul a fost însoțit de semnul de avertizare AP (acord parental). Acțiunea filmului se axează pe istoria un stripper, pe nume Mike, celebru pentru dansurile sale neconvenționale, în stare să le facă pe spectatoare să-l acopere cu bancnote, fiind vedeta localului în care dansează, și un tânăr pe nume Adam, pe care stripper-ul încearcă să-l introducă în lumea striptease-ului masculin, să agațe femei şi să facă rost de bani. În film se derulează scene cu imitarea actului sexual (min. 21:49, 21:50, 21:53, 22:09, 22:40), scene de nuditate și scene erotice (21:28, 21:45, 22.32, 22:33, 22:49, 23:02), scene de violență fizică (22:41; 22:53). Totodată, filmul conține imagini cu privire la consumul de alcool și de droguri, ca o modalitate de petrecere a timpului liber, de livrare a drogurilor de tip Ecstasy, inclusiv ca stimulator sexual (22:32, 22:41, 22:48, 21:46).
În cadrul dezbaterilor publice, membrii Consiliului Audiovizualului au decis sancționarea postului public de televiziune „Moldova-1” cu amendă în valoare de 10.000 de lei.
2) Din 07 octombrie 2020, în care se menționează că postul de televiziune „Televiziunea Centrală” a difuzat, la data de 02 septembrie 2020, în cadrul buletinului informativ de la ora 19:00, o știre despre un minor de 14 ani care a fost victima unui accident rutier în s. Piatra, raionul Orhei (minutul 20:25).
Rezultatele monitorizării au atestat că la data de 02 septembrie 2020, postul de televiziune „Televiziunea Centrală” a difuzat, în cadrul buletinului informativ de la ora 19:00 subiectul cu titlul „Bogdan, supraviețuitorul accidentului de la Piatra, dorește să meargă la școală”, care se axează pe cazul unui minor care a supraviețuit în urma unui accident din s. Piatra, raionul Orhei, iar mama sa (primar al localității) a decedat. Astfel, se menționează că minorul a fost externat din spital și se află în grija bunicii, fiind prezentate detalii despre starea sănătății acestuia, traumele suferite din cauza cărora este imobilizat la pat, susținerea zilnică din partea dirigintelui și a colegilor de clasă, informații despre accidentul din 18 iulie 2020 din s. Piatra, r-nul Orhei, și imagini de la locul accidentului. În cadrul reportajului, minorului i se acordă și întrebări sensibile cu referire la mama sa, inclusiv cu privire la evenimentele din noaptea accidentului, fapt care l-a sensibilizat pe copil.
La difuzarea respectivului reportaj, furnizorul de servicii media „Televiziunea Centrală” a admis încălcări de la prevederile art. 15 alin. (4) din Codul serviciilor media audiovizuale: „Dreptul minorului la respectarea vieții private și la propria imagine prevalează în fața necesității de informare, inclusiv în cazul minorului aflat în situații dificile”, fapt pentru care a fost avertizat public.
3) Din 07 octombrie 2020, prin care informează că la data de 18 august 2020 postul de televiziune „Accent TV” a difuzat, în cadrul buletinelor informative „Accent – Info” de la ora amiezii și cel de seară, un reportaj ce nu corespunde cerințelor stabilite de legislația în vigoare, iar 4) din 12 octombrie 2020 – că principalul buletin informativ difuzat de postul de televiziune „Accent TV”, la 04, 17, 18 și 25 septembrie 2020, ora 18:30, se focusează preponderent pe agenda politică a președintelui Igor Dodon, ignorând celelalte evenimente de ordin politic, social și economic.
Rezultatele monitorizării nu au atestat abateri de la legislația în vigoare în cadrul serviciului de programe al postului de televiziune „Accent TV”, astfel membrii Consiliului Audiovizualului au decis respingerea sesizărilor f/nr. din 07 octombrie și 12 octombrie 2020 ale IP Centrul pentru Jurnalism Independent.
5) Din 13 octombrie 2020, în care susține că la 17 și 24 septembrie 2020 postul de televiziune „NTV Moldova”, în cadrul principalului buletin informativ de la ora 19.00 nu a asigurat principiul pluralismului de opinii, imparțialitatea și echilibrul surselor în subiectele ce vizează situații de conflict.
Datele monitorizării au atestat că oficial campania electorală a început din data de 02.10.2020, iar perioada indicată în petiție nu cade sub incidența reflectării de către furnizorii de servicii media a campaniei electorale – perioada de activitate care se desfășoară cu scopul de a-i determina pe alegători să-și exprime voturile pentru alegerea unui sau altui candidat. Astfel, în cadrul principalelor buletine informative, difuzate de către postul de televiziune „NTV Moldova”, la data de 17 și 24 septembrie 2020, Igor, Dodon a fost reflectat în calitate de președinte al Republicii Moldova și nu de concurent electoral la alegerile prezidențiale din 01 noiembrie 2020. Totodată, în cadrul programelor audiovizuale de știri, postul de televiziune „NTV Moldova” a asigurat prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, respectiv, membrii Consiliului Audiovizualului au respins sesizarea f/nr. din 12 octombrie 2020 a IP Centrul pentru Jurnalism Independent.
6) Din 07 octombrie 2020, în care declară că postul de televiziune „Prime” a difuzat la data de 01 și 07 septembrie 2020 ora 20:00, emisiunea „Vorbește Moldova”, în cadrul ambelor ediții au fost difuzate scene ce nu corespund cerințelor stabilite de legislația în vigoare. Astfel, în petiție este specificat că protagonista ediției din 01 septembrie 2020 folosește un discurs violent și expresii necenzurate, iar în cadrul emisiunii din 07 septembrie se atestă o agresivitate verbală sporită prin faptul că invitații în platou se ceartă și se înjură reciproc, după care protagonistul părăsește studioul din motiv că experții prezenți în platou nu îi dau dreptate și a doua zi își incendiază casa, așa cum a promis în cadrul emisiunii.
Datele monitorizării au atestat că în cadrul emisiunii „Vorbește Moldova” (ambele ediții) au fost încălcate prevederile art. 15 alin. (6) din Codul serviciilor media audiovizuale, potrivit cărora: în serviciile media audiovizuale liniare se interzice difuzarea programelor audiovizuale susceptibile de a afecta dezvoltarea fizică, mintală sau morală a minorilor, în special a celor ce conțin scene de violență nejustificată. Astfel, postul de televiziune „Prime” a fost amendat cu 5000 de lei.
 
Tot în cadrul ședinței publice, Consiliul Audiovizualului a examinat autosesizările membrei Consiliului Audiovizualului, Lidia Viziru, care se referă la: 1) postul de televiziune „Jurnal TV” (emisiunea „Ora de Ras” din data de 04 octombrie 2020) și 2) postul de televiziune „Ren Moldova” (emisiunea „Тайны Чапман - Кого искал Колумб” din 19 octombrie 2020). În cazul „Ren Moldova”, membrii Consiliului Audiovizualului au decis sancționarea furnizorului de servicii media cu avertizare publică.
Consiliul Audiovizualului a examinat și rezultatele monitorizării postului de televiziune „BTV”, urmare a solicitărilor dreptului la replică din partea dnei Arina Spătaru, deputată în Parlamentul Republicii Moldova. Rezultatele monitorizării au atestat că postul de televiziune „BTV”, în cadrul emisiunii Итоги недели” din 02 octombrie 2020, a prezentat poziția dnei Arina Spătaru, totodată, furnizorul de servicii media anunță telespectatorii că o secvență din interviul acordat dnei Spătaru a fost omisă, deoarece declarațiile conțin un mesaj cu tentă electorală.
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la Rubrica Decizii curente.
Serviciul Comunicare și relații cu publicul