ȘEDINȚA PUBLICĂ A CONSILIULUI AUDIOVIZUALULUI DIN 01 OCTOMBRIE 2020

Vin ,Octombrie 02, 2020 - 07:47
Consiliul Audiovizualului s-a întrunit, pe data de 01 octombrie 2020, în ședință publică.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat rezultatele monitorizării posturilor de televiziune „RTR Moldova” și „Ren Moldova” la capitolul respectării prevederilor art. 4 alin. (3) și alin. (7) din Codul serviciilor media audiovizuale. Datele monitorizării au atestat că în perioada de raport 31 august – 06 septembrie 2020, ponderea programelor audiovizuale locale în limba română transmise de posturile de televiziune „RTR Moldova” și „Ren Moldova” a constituit mai puțin de 80%, iar ponderea programelor audiovizuale locale difuzate de furnizorul de servicii media, în orele de maximă audiență, a constituit mai puțin de 75%, fapt pentru care furnizorii de servicii media au fost sancționați cu avertizare publică. Totodată, în cadrul dezbaterilor publice, membrii Consiliului Audiovizualului au decis monitorizarea repetată a „RTR Moldova” și „Ren Moldova” la capitolele produs autohton și programe în limba română.
Tot în cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a dezbătut public și raportul de monitorizare tematică a posturilor de televiziune „RTR Moldova” și „Ren Moldova” la capitolul respectarea prevederilor art. 19 alin. (4) din Codul serviciilor media audiovizuale: „Filmele artistice și cele documentare sunt transmise cu dublare sau subtitrare în limba română, păstrându-se coloana sonoră originală sau, după caz, versiunea lingvistică licențiată, iar filmele pentru copii sunt dublate sau sonorizate în limba română”. În scopul unei analize obiective au fost selectate spre monitorizare două zile consecutive, dintre care o zi lucrătoare și una de weekend. Rezultatele au atestat că în perioada de raport 04-05 septembrie 2020, postul de televiziune „RTR Moldova” a difuzat fără dublare sau sonorizate în limba română două filme seriale, postul de televiziune „Ren Moldova” nu a difuzat filme artistice/documentare/pentru copii. Consiliul Audiovizualului a avertizat public „RTR Moldova” pentru încălcarea prevederilor art. 19 alin. (4) din Codul serviciilor media audiovizuale.
Cu votul unanim al membrilor Consiliului Audiovizualului s-a decis monitorizarea în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 02 noiembrie 2020 a buletinelor de știri a 15 posturi de televiziune și radio: Moldova 1, Publika TV, Prime TV, Primul în Moldova, TVR Moldova, Canal 2, Canal 3, TV8, NTV Moldova, Jurnal TV, Radio Moldova, Pro TV Chișinău, BTV, RTR Moldova și Televiziunea Centrală.
În cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a aprobat declarațiile privind reflectarea campaniei electorale la alegerile prezidențiale din 01 noiembrie 2020 ale următorilor furnizori de servicii media: Furnizori de servicii media de televiziune (7): „ATV”, „ATV Coguc”, „Axial TV”, „SOR-TV”, „Bizim Dalgamiz” , NTS și „TV 8”, și Furnizori de servicii media de radiodifuziune sonoră (3): „Bugeac-FM”, „Radio Soroca” și Radio „Bizim Dalgamiz”.
Consiliul Audiovizualului a satisfăcut cererile de eliberare a licențelor de emisie pentru: 1) „MEDIA RESURSE” SRL  pentru postul de televiziune „Televiziunea Centrală”, al cărui serviciu de programe urmează a fi difuzat prin rețelele distribuitorilor de servicii din țară, în format: Generalist; 2) AO „PEOPLE FOR FREE MEDIA”  pentru postul de televiziune „Cotidianul TV - CTV”, al cărui serviciu de programe urmează a fi difuzat prin rețelele distribuitorilor de servicii din țară, în format: Informativ-analitic; și 3) „BRIGHT COMMUNICATIONS” SRL pentru postul de televiziune „R Live TV”, al cărui serviciu de programe urmează a fi difuzat prin rețelele distribuitorilor de servicii din țară, în format: De știri.
Tot în cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a susținut demersul Asociației Obștești „Altruism” și a recomandat furnizorilor de servicii media de televiziune mediatizarea a spoturilor realizate în cadrul proiectului ,,Tu nu ești singur”, care are menirea să ofere sprijin persoanelor cel mai grav afectate emoțional de pandemia COVID-19.
Serviciul Comunicare și relații cu publicul