Ședința publică a CCA din 26.02.2018

Mar ,Februarie 27, 2018 - 11:55

Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a întrunit, pe data de 26 februarie 2018, în ședință publică. 

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat autosesizarea membrului Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Veronica Cojocaru, cu privire la respectarea condițiilor de plasare a publicității în serviciile de programe ale posturilor de televiziune „Moldova-1”, „Prime”, „Euro TV”, „CTC Mega”, „TVC 21”, „PRO TV CHIȘINĂU”, „N 4”, „TV 8”, „Jurnal TV”, „Ren Moldova”, „RTR Moldova”, „Exclusiv TV”, „NTV Moldova”, „Accent TV”, „Agro TV Moldova” și „ITV”, pe parcursul a 24 ore fiecare. Rezultatele monitorizării au atestat că, din cele 16 posturi TV monitorizate, doar 6 posturi de televiziune: „Moldova-1”, „Euro TV”, „Ren Moldova”, „Accent TV”, „Agro TV Moldova” și „ITV” au respectat condițiile de plasare a publicității.

Încălcările cele mai frecvent atestate se referă la lipsa semnalelor optice și acustice în cadrul spoturilor publicitare față de alte părți ale serviciului de programe, lipsa avertismentului sonor și vizual la finalul spoturilor publicitare ale băuturilor alcoolice, depășirea duratei de difuzare a publicității pe parcursul unei ore de emisie, prevăzută de Codul audiovizualului, avertismentul pentru produsele medicamentoase difuzat într-o formă prescurtată, inserarea în serviciile de programe a publicității mascate și teleshopping, plasarea de produse etc.

Radiodifuzorii care nu respectă prevederile legale de plasare a publicității au fost sancționați. Astfel, posturilor „Prime”, „CTC Mega”, „TVC 21”, „N 4”, „TV 8”, „Jurnal TV” și „NTV Moldova” le-a fost aplicată amendă în valoare de 5000 de lei; „Exclusiv TV” – 10.000 lei, iar posturilor „PRO TV CHIȘINĂU” și „RTR Moldova” câte 20.000 de lei.

CCA a aprobat concepțiile generale ale serviciilor de programe a 22 de posturi de radio și 24 de posturi de televiziune: Posturi de radio: „RETRO FM”, „Radio Dor”, „AQUARELLE FM”, „Vocea Speranței”, „ART- FM”, „GRT FM”, „Univers FM”, „Dialog FM”, „Radio Soroca”, „Maestro FM”, „Poli Disc – Новое Радио”, „Radio Sport”, „Radio.md”, „Radio 21”, „Radio Orhei”, „Bas FM”, „Jurnal FM”, „Megapolis FM”, „Autoradio/ Avtoradio”, „Kiss FM”, „Radio Plai”, „Pro 100 Radio”; Posturi de televiziune: „Jurnal TV”, „Impact TV”, „Ren Moldova”, „Bravo”, „A-Film”, „Studio-L”, „Media TV”, „BTV”,  „Axial TV”, „RTR Moldova”, „Moldova 2”, „ART-TV”, „Canal Regional”, „VTV”, „TV Gagauziya”, „Sor TV”, „Noroc”, „Bas TV”, „Elita TV”, „10 TV” „Canal 2”, „Canal 3”, „Prut”, „Tezaur TV”, precum și 7 notificări cu privire la modificările operate în Oferta serviciilor de programe: Distribuitori de servicii: „Telemob Com” SRL, „STUDIO AN-TV” SRL, „Dănis” SRL, „BETATVCOM” SRL, „Tele Crio” SRL, „REBDACONS”  SRL și „SMART-NETWORK”  SRL.

Astfel, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a aprobat, în scopul aplicării dispozițiilor art. 9 alin. (21)  din Codul audiovizualului nr. 260-XVI din 27.07.2006 – privind securizarea spațiului informațional național, concepțiile generale ale serviciilor de programe ale posturilor de radio și televiziune și notificările distribuitorilor de servicii audiovizuale aflați sub jurisdicția Republicii Moldova.

CCA a eliberat licență de emisie pentru postul de televiziune „TV8”, al cărui serviciu de programe va fi difuzat prin rețelele distribuitorilor de servicii din țară, și a reperfectat mai multe autorizații de retransmisie.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a anunțat în concurs 5 frecvențe radio: 70,46 MHz – Călărași, 71,66 MHz – Leova, 88,3 MHz – s. Pănășești (r-nul Strășeni), 98,10 MHz – Șoldănești și 97,5 MHz –  or. Orhei.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, CCA a examinat modul de executare a prevederilor legislației în vigoare și a condițiilor la autorizațiile de retransmisie de către distribuitorii de servicii: „MEGATRAFIC” SRL, ,,TV-BOX” SRL, „OLDIMA” SRL, „STV IT COMPANY” SRL, ,,ARAX-IMPEX” SRL, „Sun communications” SRL, ÎM ,,ORANGE MOLDOVA” SA, „TRUST TV” SRL și „RAVIVALNIS” SRL.

Rezultatele monitorizării au atestat că „TRUST TV” SRL, „OLDIMA” SRL, „ARAX-IMPEX” SRL și „RAVIVALNIS” SRL nu respectă Oferta serviciilor de programe retransmise aprobată prin Decizia CCA, fapt pentru care au fost sancționați cu amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei.

CCA a susținut demersul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, în vederea promovării sănătății și prevenirii efectelor condiționate de alcool, contribuind, astfel, la educarea unei națiuni sănătoase, și a recomandat mediatizarea, cu titlu gratuit, la posturile de televiziune aflate sub jurisdicția Republicii Moldova a spotului social privind viciile consumului de alcool. Scopul principal al campaniei este diminuarea cazurilor de accidente rutiere și a persoanelor în stare de ebrietate la volan, precum și conștientizarea publicului, în mod special a grupului-țintă – șoferi, la asumarea unui mod sănătos de viață prin excluderea consumului de alcool în timpul șofatului.

În discuție au fost puse și alte chestiuni ce țin de activitatea curentă a radiodifuzorilor și distribuitorilor de servicii, informații detaliate găsiți pe cca.md, la rubrica Decizii curente.

Serviciul Comunicare și relații cu publicul