Ședința publică a CCA din 15.11.2018

Vin ,Noiembrie 16, 2018 - 15:34

Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a întrunit pe data de 15 noiembrie 2018 în ședință publică. 

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat demersurile Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, a Asociației Presei Independente și a Comunității Alcoolicilor Anonimi și a recomandat mediatizarea, cu titlu gratuit, la posturile de televiziune aflate sub jurisdicția Republicii Moldova a 3 spoturi cu caracter social: 1) de informare a consumatorilor asupra produselor și serviciilor ce prezintă riscuri pentru sănătatea și securitatea lor, 2) de informare și educare a cetățenilor cum să se protejeze de informațiile false și manipulatorii și 3) consecințele grave ale consumului de alcool.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a examinat rezultatele monitorizării activității a 16 distribuitori de servicii. Monitorizareaa avut drept scop verificarea respectării cerințelor legislației din domeniul comunicației audiovizuale, a condițiilor la autorizația de retransmisie și a deciziilor CCA, precum și activitatea studiourilor TV ale căror autorizații de retransmisie au expirat. Pentru nerespectarea Ofertei serviciilor de programe retransmise, și anume: neretransmisia a 27 de posturi TV din oferta aprobată de Consiliu, o întreprindere audiovizuală a fost sancționată cu amendă în valoare de 10.000 lei. Totodată, mai mulți distribuitori de servicii au fost atenționați asupra respectării cu strictețe a ofertei TV aprobată de CCA.

În cadrul ședinței, CCA a reperfectat condițiile la licența de emisie pentru posturile de radio „Radio Alla” și „Vocea Basarabiei”.

Tot în cadrul ședinței, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a examinat demersul Asociației Obștești „AMNESTY  INTERNATIONAL MOLDOVA”. Rezultatele monitorizării nu au atestat derogări de la legislația audiovizuală în vigoare la mediatizarea evenimentului organizat de AO „AMNESTY  INTERNATIONAL MOLDOVA”. În cadrul dezbaterilor publice, membrul CCA, Dorina Curnic, a menționat că indiferent de faptul că este organizație națională sau internațională, nimeni nu are dreptul să utilizeze copiii în modul în care au apărut aceștia în conferința de presă: cu saci pe cap, cu funii la gât și în timpul orelor de studiu. Astfel, radiodifuzorii au obligația să protejeze imaginea copiilor în cadrul serviciilor de programe. 

În discuție au fost puse și alte chestiuni ce țin de activitatea curentă a radiodifuzorilor și distribuitorilor de servicii, informații detaliate găsiți pe cca.md, la rubrica Decizii curente.

Serviciul Comunicare și relații cu publicul