ȘEDINȚA PUBLICĂ A CCA DIN 08.06.2018

Lun ,Iunie 11, 2018 - 07:10

Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a întrunit vineri, 08 iunie 2018, în ședință publică. 

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat Raportul de monitorizare a posturilor de televiziune „Moldova-1”, „TV8”, „Accent TV”, „ITV”, „NTV Moldova”, „TVC 21”, „Exclusiv TV”, „Jurnal TV”, „PRO TV CHIȘINĂU”, „Ren Moldova” și „RTR Moldova” la capitolul respectării legislației electorale (Codul electoral nr. 1381 din 21.11.1997, Codul audiovizual nr. 260-XVI din 27.07.2006, Concepția privind reflectarea campaniei electorale la alegerile locale noi ale primarilor în unele localități din data de 20 mai 2018 de către instituțiile audiovizualului din Republica Moldova și Decizia CCA nr. 16/101 din 21.07.2017), pentru perioadele: 10-20 mai 2018 și 23 mai – 03 iunie 2018.

În cadrul dezbaterilor publice, președintele CCA, Dragoș Vicol, a menționat că în cadrul scrutinului electoral, fiecare concurent sau formațiune politică a încercat să-și atingă obiectivele, astfel încât să-și poată plasa candidatul într-o poziție cât mai favorabilă și, din acest punct de vedere, posturile de televiziune au avut un impact deosebit de important asupra conturării acestui climat. Politizarea excesivă a marcat foarte mult și mesajul posturilor TV care au reflectat campania electorală, în special în turul doi de scrutin. Astfel, unii radiodifuzor au continuat prezentarea într-o lumină pozitivă a propriului candidat și deprecierea masivă a contracandidaților, în funcție de politica editorială. Radiodifuzorii sunt formatori de opinie și ar trebui să se detașeze de aceste elemente depreciative, de favorizare masivă a unor candidați, de prezentare într-o lumină negativă sau chiar peiorativă a contracandidaților, din păcate ei reflectă starea culturii politice din Republica Moldova.

Membrii CCA au menționat că posturile de televiziune „Moldova-1”, „ITV” și „TVC 21” au dat dovadă de un comportament relativ echilibrat, oferind acces concurenților electorali în știri, fără a favoriza sau defavoriza în mod premeditat vreun candidat, respectiv au fost atenționate prin consens, iar „PRO TV CHIȘINĂU” a fost avertizat public. Radiodifuzorii care nu au asigurat pluralismul de opinie și echilibrul surselor în situațiile de conflict sau au îngrădit accesul persoanelor cu deficiențe de auz la programele informative prin nedifuzarea acestora în limbajul mimico-gestual sau titrare sincron au fost sancționați cu amenzi de la 5000 la 10.000 de lei.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, CCA a examinat Raportul privind informația despre volumul de emisie electorală și difuzarea spoturilor de educație electorală și informare a alegătorilor plasată de către radiodifuzori în perioadele: 14 – 20 mai 2018 și 23 mai – 01 iunie 2018. Astfel, cei 40 de radiodifuzori (TV – 22, Radio – 18) care au declarat că vor reflecta campania electorală la alegerile locale noi ale primarilor în unele localități din data de 20 mai 2018 au prezentat la Consiliul Coordonator al Audiovizualului formularele privind informația despre volumul de emisie electorală și difuzarea spoturilor de educație electorală și informare a alegătorilor.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a examinat rezultatelor monitorizării postului de televiziune „RTR Moldova”, urmare a Deciziei CCA nr. 2/6 din 15 ianuarie  2018. Datele monitorizării au atestat că postul de televiziune „RTR Moldova” a transmis în emisie directă,  cu ocazia zilei de  9 mai, „Parada Victoriei” din Piața Roșie din Moscova (durata totală: 01 oră 10 min. 19 sec.). În timpul paradei au defilat forțele armatei ruse și prezentată tehnica militară. Un discurs de felicitare a ținut președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Pentru derogări de la prevederile art. 9 alin. (21) din Codul audiovizualului, care stipulează: „În vederea asigurării securității informaționale a statului, se permite radiodifuzorilor și distribuitorilor de servicii transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ,  informativ-analitic, militar și politic care  sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”: membrii CCA au sancționat postul de televiziune „RTR Moldova” cu amendă în valoare de 85.000 de lei.

CCA a sancționat cu amenzi de 5000 de lei distribuitorii de servicii audiovizuale „Telemob Com” SRL și „5 TV” SRL pentru neprezentarea contractelor de retransmisie a posturilor TV incluse în Oferta serviciilor de programe retransmise aprobată de CCA.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a oferit suportul la mediatizarea a trei campanii sociale:

–  5 spoturi de informare a publicului larg despre avantajele economice și sociale pe care le va aduce „Arena Chișinău”, care prezintă personalități din sport: Nicolae Juravschi (federația de caiac-canoe), Oleg Moldovan (federația de tir sportiv), Serghei Marghiev (aruncarea ciocanului), Zalina Petrivscaia (aruncarea ciocanului) și Sergiu Postică (federația de natație);

– 2 spoturi sociale pentru Campania națională de promovare a învățământului dual „Înveți, Muncești, Câștigi”;

– 17 spoturi pentru Campania „O casă fără pericole pentru copilul tău”, divizată pe categoriile: Prevenirea accidentelor casnice la copii și Prevenirea accidentelor rutiere cu implicarea copiilor.

În discuție au fost puse și alte chestiuni ce țin de activitatea curentă a radiodifuzorilor și distribuitorilor de servicii, informații detaliate găsiți pe cca.md, la rubrica Decizii curente.

Serviciul Comunicare și relații cu publicul