ȘEDINȚA PUBLICĂ A CA DIN 31.10.2019

Joi ,Octombrie 31, 2019 - 15:47
Consiliul Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 31 octombrie 2019, în ședință publică.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat și aprobat Raportul de monitorizare a modului de reflectare a campaniei electorale la alegerile parlamentare noi în circumscripțiile electorale uninominale nr. 17, 33, 48 și 50 și alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 de către furnizorii naționali „Moldova-1”, „Moldova-2”, „Radio Moldova”, „Radio Moldova Tineret”, „Prime” și „Canal 2”, la capitolul respectării legislației electorale și audiovizuale, pentru perioada: 10-20 octombrie 2019. Drept urmare, Consiliul Audiovizualului a sancționat posturile publice de televiziune „Moldova-1” și „Moldova-2” pentru că nu au asigurat prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție în cadrul 1 subiect cu 10.000 de lei și, respectiv, avertizare publică. Postul de televiziune „Prime” a fost avertizat public pentru că nu a respectat exigențele cu privire la prezentarea imparțială a informației în cadrul a două subiecte și pentru că nu a asigurat, în perioada 14-20 octombrie 2019, accesibilitatea persoanelor cu deficiențe de auz la programele audiovizuale de știri. De asemenea, în respectiva perioadă nici „Canal 2” nu a asigurat accesibilitatea persoanelor cu deficiențe de auz la programele audiovizuale de știri, fapt pentru care a fost sancționat cu avertizare publică.
Consiliul Audiovizualului a examinat și aprobat și Raportul privind volumul de emisie electorală (spoturi, dezbateri și materiale electorale difuzate în cadrul rubricilor special create pentru reflectarea campaniei electorale) și difuzarea spoturilor de educație electorală și informare a alegătorilor la alegerile parlamentare noi în circumscripțiile electorale uninominale nr. 17, 33, 48 și 50 și alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 plasată de către furnizorii de servicii media în perioada 30 septembrie – 20 octombrie 2019. Ambele rapoarte urmează a fi remise în adresa Comisiei Electorale Centrale.
Tot în cadrul ședinței publice, Consiliul Audiovizualului a aprobat conceptual Regulamentul cu privire la procedura de numire și demitere a președintelui și vicepreședintelui Consiliului Audiovizualului.
Consiliul Audiovizualului a susținut demersul Ambasadei României în Republica Moldova și, în contextul scrutinului electoral pentru alegerea Președintelui României, care va avea loc în luna noiembrie 2019, a recomandat furnizorilor de servicii media audiovizuale aflați în jurisdicția Republicii Moldova difuzarea, cu titlu gratuit, a unui spot de informare a cetățenilor care dețin cetățenie română despre adresele secțiilor de vot deschise pe teritoriul țării noastre: în regiunile de sud, centru (inclusiv municipiul Chișinău) și nord, precum și alte informații utile.
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la rubrica Decizii curente.
Serviciul Comunicare și relații cu publicul