Ședința publică a CA din 22.02.2019

Vin ,Februarie 22, 2019 - 19:54

Consiliul Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 22 februarie 2019, în ședință publică.  

În debutul ședinței, președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, a declarat că art. 10 din Codul serviciilor media audiovizuale – Protecția jurnaliștilor, îi incumbă Autorității de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale de a lua atitudine și sesiza autoritățile competente atunci când este îngrădit sau restrâns dreptul la libera exercitare a profesiei de jurnalist sau a activității furnizorilor de servicii media. Urmare a ultimelor evenimente de agresare și intimidare a echipei de filmare a postului de televiziune „BTV” din Bălți, Președintele CA a făcut următoarea declarație:

„Consiliul Audiovizualului condamnă acțiunile de agresare și intimidare a echipei de filmare a postului de televiziune „BTV” din Bălți, compusă din cameramanul Eugen Gumeniuc și reportera Daria Gumeniuc, din data de 15 februarie 2019, care, în timpul filmării unui reportaj în satul Sadovoe, parte componentă a municipiului Bălți, a fost supusă unui act de intimidare din partea candidatului PDM pe circumscripția uninominală nr. 9, Seghei Buzurnâi.

Astfel, Consiliul Audiovizualului consideră necesar semnalarea acestor derapaje ale unor concurenți electorali pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, având în vedere modul defectuos în care aceștia percep principiile democratice și jurnaliștii care își exercită meseria în scopul lor de a informa echidistant publicul asupra problemelor de interes public. 

Libertatea presei este unul dintre pilonii statului de drept și o garanție a proceselor și instituțiilor democratice, iar astfel de atacuri și intimidări din partea concurenților electorali în plină campanie electorală contravin atât legislației naționale, cât și principiilor democratice recunoscute pe plan internațional.

În Republica Moldova,  drepturile jurnaliștilor sunt protejate prin lege și sunt garantate. Articolul 10 din Codul serviciilor media audiovizuale stipulează că autoritățile publice abilitate asigură protecția jurnaliștilor în cazul în care aceștia sunt supuși unor presiuni sau amenințări de natură să împiedice ori să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei acestora.

În acest sens, Consiliul Audiovizualului își exprimă îngrijorarea față de asemenea abuzuri și restricții la adresa jurnaliștilor și, totodată, face apel către toți concurenții electorali, către partidele politice să dea dovadă de responsabilitate maximă, să nu se eschiveze de la datoria de a respecta drepturile reprezentanților mass-media și să le garanteze, în consecință, posibilitatea de a-și profesa în mod liber meseria de jurnaliști”.

Declarația a fost susținută, prin consens de toți membrii Consiliului.

În cadrul ședinței, CA a examinat contestația Partidului Democrat din Moldova(semnată de Vadim Moțarschi, reprezentantul PDM cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală).

Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la rubrica Decizii curente.

Serviciul Comunicare și relații cu publicul