ȘEDINȚA PUBLICĂ A CA DIN 21.10.2019

Lun ,Octombrie 21, 2019 - 15:54
Consiliul Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 21 octombrie 2019, în ședință publică.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat rezultatele monitorizării postului de televiziune „BTV”, urmare a  contestației dlui Alexandru Nesterovschii, concurent electoral pentru alegerile generale locale din 20 octombrie 2019. În cadrul dezbaterilor publice, membra Consiliului Audiovizualului, Lidia Viziru, a menționat, în contextul art. 73 alin. (3) din Codul electoral, care statuează: „Contestațiile privind reflectarea campaniei electorale de către radiodifuzori aflați sub jurisdicția Republicii Moldova se examinează de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului în termen de 5 zile calendaristice de la depunerea contestației, dar nu mai târziu de ziua alegerilor”, că la Bălți deja a fost ales primarul municipiului din primul tur de scrutin, respectiv, din punct de vedere juridic, CA nu poate aplica sancțiuni, ci doar atenționa postul de televiziune „BTV”.
La rândul său, președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, a venit cu o atenționare pentru toate posturile de televiziune și radio care se află sub jurisdicția Republicii Moldova de a reflecta corect, echidistant și pluridivers opinia publică în cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile locale. Totodată, Dragoș Vicol s-a adresat și forțelor politice, candidaților electorali de a nu îngrădi dreptul jurnaliștilor de a-și exercita meseria și de a fi obiectivi și să dea dovadă de bună-credință atunci când li se solicită opinia, să nu se eschiveze, preferând anumite posturi pe care le consideră a fi mai aproape de convingerile lor politice. „Este foarte important ca jurnaliștii să-și poată exercita datoria, din această cauză facem un apel către concurenții electorali, ca în turul doi al alegerilor locale, să faciliteze opiniei publice oferirea celui de-al doilea punct de vedere, fiindcă de multe ori presa este în imposibilitatea de a oferi acest punct de vedere”, a conchis președintele CA.
În cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatele monitorizării postului de televiziune  „Prime”, urmare a autosesizării membrei CA, Lidia Viziru, care a solicitat efectuarea unei monitorizări a furnizorului de servicii media „General  Media Group Corp” SRL, fondatoarea postului de televiziune „Prime”, invocând că în cadrul transmisiunii/retransmisiunii serviciului media audiovizual utilizează un alt semn distinctiv decât cel aprobat de Consiliul Audiovizualului. Datele monitorizării au atestat că în zilele de 09 și 10 octombrie 2019, postul de televiziune „Prime” a utilizat un alt element de identificare a serviciului media audiovizual decât cel indicat în dosarul funcțional al furnizorului, fiind parțial identic cu cel folosit de postul rus de televiziune „Первый канал”, fapt pentru care a fost sancționat cu amendă în valoare de 5000 de lei.
Consiliul Audiovizualului a examinat și aprobat cererea „Telesistem TV” SRL, fondatoarea postului de televiziune „Accent TV”, de schimbare a denumirii postului de televiziune și a aprobat Structura serviciului media audiovizual. Astfel, „Accent TV” a devenit „Primul în Moldova”.
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la rubrica Decizii curente.
Serviciul Comunicare și relații cu publicul