Ședința publică a CA din 17.05.2019

Dum ,Mai 19, 2019 - 12:43
Consiliul Audiovizualului s-a întrunit pe data de 17 mai 2019, în ședință publică.  
În debutul ședinței, președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, a făcut un anunț: „Prevederile art. 10 alin. (4) din Codul serviciilor media audiovizuale, care menționează expres: „...Consiliul Audiovizualului examinează în ședințe publice cazurile de amenințări, presiuni și intimidări, de natură să împiedice ori să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei jurnaliștilor sau activității furnizorilor de servicii media și, după caz, sesizează autoritățile competente” și art. 7 alin. (4) din Cod care vizează: „Consiliul Audiovizualului acționează, din oficiu și la sesizare, în vederea asigurării libertății de exprimare” sunt aduse în discuție fiindcă în aceste zile asistăm la un atac asupra unui post de televiziune – Publika TV, care a fost etichetat de unul dintre oamenii politici din Republica Moldova, de către dl Andrei Năstase, într-un mod incalificabil. Este de datoria Consiliului Audiovizualului să reacționeze atunci când sunt făcute anumite atacuri asupra unor instituții media din partea persoanelor publice, cu atât mai mult acest lucru este valabil când este vorba de o persoană care are demnitatea foarte înaltă – de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
Misiunea Consiliului Audiovizualului este de a acționa din oficiu în vederea asigurării libertății de exprimare. Or, asigurarea libertății de exprimare este îngrădită prin asemenea presiuni, gesturi, comportamente și verbalizări care vin din partea unor formatori de opinie și din partea unor reprezentanți ai clase politice care se pretinde exponentul unei forțe cu pretinse vocații europene, fapt pe care îl condamnăm cu vehemență.
Consiliul Audiovizualului își manifestă indignarea și protestul și se expune împotriva unor asemenea practici neavenite de atac suburban și incalificabil asupra unei instituții media. Acest lucru este foarte grav și nu vom tolera, în calitatea noastră de organ care trebuie să vegheze necontenit asupra asigurării libertății de expresie, ca oricare dintre persoanele publice, indiferent că se află la putere sau în opoziție, să-și permită asemenea atacuri, inadecvate și incalificabile, asupra unor posturi de televiziune sau de radio din Republica Moldova”.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a prelungit termenul de prezentare spre aprobare a Structurii serviciilor media audiovizuale și a Grilei de emisie săptămânale până pe data de 15 iulie 2019”. Solicitarea de prelungire a termenului de prezentare a actelor conform noilor modele a venit din partea Asociației Naționale Patronale a Radiodifuzorilor din Republica Moldova, precum și a numeroaselor apeluri telefonice parvenite din partea furnizorilor de servicii media audiovizuale.
Consiliul Audiovizualului, în vederea unui dialog constructiv cu furnizorii de servicii media audiovizuale și soluționarea neclarităților care au apărut în procesul de elaborare și prezentare a Structurii  serviciilor media audiovizuale și a Grilei de emisie săptămânale, va desfășura, în perioada 03-07 iunie 2019, 4 ședințe de lucru cu titularii licențelor de emisie. Graficul ședințelor va fi făcut public pe site-ul instituției.
CA a susținut demersurile Ambasadei României în Republica Moldova și Centrului Național de Transfuzie a Sângelui. Astfel, CA a recomandat spre mediatizare în serviciile de televiziune și radiodifuziune sonoră ale furnizorilor de servicii media audiovizuale aflați în jurisdicția Republicii Moldova 3 spoturi de informare a cetățenilor din Republica Moldova care dețin cetățenie română despre adresele celor 36 de secții de vot deschise pe teritoriul țării noastre și a Campaniei naționale de donare voluntară a sângelui cu genericul „Sânge sigur pentru toți!” (3 spoturi).
Tot în cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatele monitorizării posturilor de televiziune „Prime” și „Elita TV”.
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la rubrica Decizii curente.
Serviciul Comunicare și relații cu publicul 
 

 

http://cnts.md/wp-content/uploads/2019/05/Donare_Sange_Radio_Rom.mp3

http://cnts.md/wp-content/uploads/2019/05/Donare_Sange_Radio_Rus1.mp3

http://cnts.md/wp-content/uploads/2019/05/Doneaza_Sange_1_Rom1.mp3

http://cnts.md/wp-content/uploads/2019/05/Doneaza_Sange_1_Rus.mp3