Ședința publică a CA din 14.01.2019

Lun ,Ianuarie 14, 2019 - 17:32

Consiliul Audiovizualului s-a întrunit astăzi,14 ianuarie 2019, în ședință publică. 

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat contestația Partidului Democrat din Moldova (semnată de Vadim Moțarschi, reprezentantul PDM cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală Centrală), în care se menționează că Sandu Maia și Năstase Andrei, candidații Blocului electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, au participat în cadrul unor emisiuni televizate în ziua înregistrării în calitate de concurenți electorali: „Jurnal TV” – „Ora Expertizei”, și „TVC 21” – „Главное” și „Important”.

Rezultatele monitorizării au constatat că în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” din 02 ianuarie 2019, difuzată de postul de televiziune „Jurnal TV”, și a emisiunii „Главное” din 03 ianuarie 2019, difuzată de postul de televiziune „TVC 21”, nu a fost făcută agitație electorală pentru Blocul electoral  „ACUM Platforma DA și PAS” sau membrii acestuia. Au fost semnalate momente în care moderatorii emisiunii interveneau, atenționând invitații privind restricțiile în care se desfășoară emisiunea.

Totodată, rezultatele monitorizării au mai atestat că postul de televiziune „TVC 21”, în cadrul emisiunii „Important” din 04.01.2019, a comis derogări de la prevederile art. 13 alin. (6) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova. Astfel, invitatul emisiunii a făcut afirmații dure și și-a expus propria opinie vizavi de alți concurenți electorali, iar moderatorul emisiunii Liviu Moraru nu a intervenit suficient pentru a echilibra situația.

 În cadrul dezbaterilor publice, președintele CA, Dragoș Vicol, a menționat că rolul moderatorilor în cadrul emisiunilor este de a direcționa discuția astfel încât invitatul să se abțină de la declarații cu caracter de agitație electorală. Totodată, Dragoș Vicol a recomandat furnizorilor de servicii media audiovizuale să respecte cu strictețe prevederile Concepției de reflectare a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare și a referendumului republican din 24 februarie 2019 de către instituțiile mass-media audiovizuale din Republica Moldova și Regulamentului de reflectare a campaniei electorale aprobat de CEC, precum și perioada de demarare a campaniei electorale – 25 ianuarie 2019, pentru a asigura reflectarea echitabilă, echilibrată și imparțială a campaniei electorale.

Pentru derogările atestate, „COTIDIAN” SA, fondatoarea postului de televiziune „TVC 21”, a fost sancționată cu avertizare publică.

Serviciul Comunicare și relații cu publicul