Ședința publică a CA din 13.05.2019

Lun ,Mai 13, 2019 - 17:14
Consiliul Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 13 mai 2019, în ședință publică.  
În debutul ședinței, președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, a făcut următoarea declarație:
„Urmare a scrisorii deschise, adresată mie și înregistrată la Consiliul Audiovizualului în data de 15 aprilie 2019, Vă comunic următoarele:

1.      În ceea ce privește fondul scrisorii dvs. regret că ați folosit exclusiv titlul unui articol preluat de pe un site și nu ați prezentat literalmente intervenția mea din cadrul ședinței CA din 9 aprilie a.c. În eventualitatea în care ați fi făcut-o, sunt ferm convins că v-ați fi edificat suficient și probabil ar fi dispărut și impacientarea dvs. rebelă. Reiterez, întreaga tevatură care a suscitat reacția dvs., se rezumă la următoarea mea afirmație:  «Eu am să fac o glumă, ca să ne descătușăm. Cineva a întrebat despre independența financiară a televiziunii și dvs. ați spus că ar fi bine să fie. Televiziunea, ca și doamnele, sunt de genul feminin. Și doamnele, și televiziunile își doresc să fie independente din punct de vedere financiar. Și dorim cel puțin televiziunilor, dacă tuturor doamnelor nu le va reuși, televiziunea să aspire cel puțin la acest statut». Deci să ne referim cu exactitate strict la această afirmație, care poate fi urmărită din transmisiunea live a celor de la Privesc.eu din 9 aprilie a.c. (și nu la titlurile inserate de diverse publicații on-line sau la ceea ce mi s-a imputat că aș fi spus). Dvs.  tratați această afirmație ca fiind sexistă și discriminatorie pentru femeile din Republica Moldova și îmi solicitați finalmente retragerea publică a acestei declarații și prezentarea scuzelor publice tuturor femeilor din Republica Moldova.

2.      Mă obligați să comit, în aceste condiții un fake news, un fals grosier și  să afirm contrariul, fața de ceea ce am afirmat în cadrul ședinței: că atât doamnele cât și televiziunile nu-și doresc să fie independente din punct de vedere financiar. Apoi să menționez că absolut tuturor doamnelor le va reuși acest deziderat în Republica Moldova, chiar dacă știu cu tărie care este actualmente condiția unor femei din țara noastră: umilite, discriminate, abuzate, molestate de soții și partenerii lor, ignorate, reduse la tăcere, impuse să ia calea străinătății pentru a-și asigura familiile, activând frecvent în condiții financiare descalificante, net inferioare față de bărbați, chiar dacă dispun de capacități egale sau deseori chiar superioare din punct de vedere al aptitudinilor, competențelor și al profesionalismului. Asta mă puneți să fac, asta să retractez? 

3.      Să știți că acordul încheiat în toamna anului trecut cu UN Women obligă în permanență CA, uzând de toate posibilitățile profesionale din portofoliul de care dispune, să promoveze egalitatea de gen, să lanseze egalitatea de șanse pentru toți, excluzând orice de fel de discriminare și de catalogare în funcție de orice criteriu, de sex, rasă, etnie, viziune, adeziune etc. Forma în care inoculez aceste mesaje este diversă, de la gravă la peiorativă, de la caz la caz, tocmai pentru a fi mai persuasiv, de a-mi atinge obiectivul scontat și a modifica percepția, paradigma ontologică cu privire la asigurarea egalității de gen în societatea noastră postbelică.

4.      Înțeleg că avem cel puțin declarativ obiective comune. În aceste condiții de ce isterizați opinia publică, de ce va referiți la titlul unui articol dintr-un site și nu la frazele concrete rostite de mine? De ce tratați cele afirmate de mine într-o manieră persiflantă, impardonabilă, de ce mă poziționați cu de la sine putere de cealaltă parte a baricadei, când de fapt locul nostru comun este pe dimensiunea salvgardării acestor valori neperisabile. Înțelegeți că fiecare o face prin metodele și formele pe care le consideră că sunt binevenite și eficiente. De ce nu acceptați varietatea? De ce îi măsurați pe toți cu arșinul vostru? Unde vă este atunci libertatea de gândire, unde dispare dreptul de a alege, de a te pronunța neîncorsetat și a accepta argumente bazate pe adevăr, fie acest adevăr chiar si crunt.

Dacă v-ați propus să mă catalogați drept promotor al limbajului sexist, atunci greșiți amarnic. Femeile din Republica Moldova au înțeles perfect mesajul meu ferm și semnificația durută a vorbelor rostite de mine. Îmi cer scuze în fața tuturor femeilor din Republica Moldova pentru faptul că mesajul meu a fost intenționat distorsionat, conferindu-i-se de anumite capete înfierbântate conotații sexiste și discriminatorii. Recunosc: nu am putut anticipa și implicit evita asemenea reacții și nu mi-am putut imagina niciodată că spuselor mele li se vor atribui asemenea himere și elucubrații. Pentru aceasta într-adevăr îmi cer iertare în fața tuturor femeilor din țara noastră: IERTAȚI-MĂ CĂ NU V-AM PUTUT OCROTI!”.

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a aprobat, în conformitate cu prevederile art. 20 alin. (3) din Codul serviciilor media audiovizuale, Lista evenimentelor de importantă majoră:

1.    Jocurile olimpice;
2.    Concursurile internaționale de muzică;
3.    Ziua independenței Republicii Moldova;
4.    Ziua națională a vinului.
Lista evenimentelor de importantă majoră a fost elaborată urmare a consultării autorităților administrației publice centrale.
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la rubrica Decizii curente.
Serviciul Comunicare și relații cu publicul