ȘEDINȚA PUBLICĂ A CA DIN 13.02.2020

Vin ,Februarie 14, 2020 - 16:04
Consiliul Audiovizualului s-a întrunit, pe data de 13 februarie 2020, în ședință publică.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a reperfectat licența de emisie eliberată „HONESTAS” SRL pentru postul de televiziune „AXIAL TV”. Formatul serviciului media audiovizual este generalist, cu programe retransmise/preluate/achiziționate, în volum de 3%, de la Radio Moldova și 21% de la Trinitas TV – România.
Consiliul Audiovizualului a eliberat licență de emisie „NIKA TV MEDIA” SRL pentru postul de televiziune „Nika TV”. Formatul serviciului media audiovizual este religios, cu producții audiovizuale ale altor producători în volum de 32,4% și programe retransmise/preluate/achiziționate, în volum de 31%, de la ООО «Спас ТВ», Federaţia Rusă.
Consiliul a examinat și aprobat declarațiile privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020 în circumscripția electorală uninominală nr. 38, mun. Hâncești, de către instituțiile audiovizualului din Republica Moldova pentru 7 furnizori de servicii media de televiziune: „Televiziunea Centrală”, „Orhei TV”, „Vocea Basarabiei TV”, „Exclusiv TV”, „NTV Moldova”, „Accent TV” și „Primul în Moldova”, și 4 furnizori de servicii media de radiodifuziune sonoră: „Vocea Basarabiei”, „NOROC” și „Publika FM”.
Tot în cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a examinat modul de executare a prevederilor legislației în vigoare şi a condiţiilor la autorizațiile de retransmisiune de către distribuitorii de servicii media și examinarea sesizării Asociației Patronale a Radiodifuzorilor din Republica Moldova. Astfel, „MOLDTELECOM” SA a fost sancționată cu amenzi: în valoare de 40 de mii de lei pentru retransmisia contrar prevederilor art. 17 alin. (4) din Codului serviciilor media audiovizuale programe de televiziune ale postului „Armenia TV”, cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care nu sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, în SUA și Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, și 5.000 de lei pentru nerespectarea Ofertei de servicii media audiovizuale.
De asemenea, urmare a controlului ce ține de respectarea prevederilor art. 66 alin. (7) din Codul serviciilor media audiovizuale de către distribuitorii de servicii media „MOLDTELECOM” SA, „TV-BOX” SRL, ÎM „ORANGE MOLDOVA” SA, „ARAX-IMPEX” SRL, „TV SAT” SRL, „STV IT COMPANY” SRL, „Tele Luci” SRL, „INTERKIWINET” SRL și „PRIMANET” SRL s-a constatat că distribuitorii de servicii media respectivi retransmit publicitatea și teleshopping-ul în serviciile media audiovizuale, fapt pentru care au fost sancționați cu amenzi în valoare de 5000 de lei.
Consiliului Audiovizualului a examinat și a admis sesizarea din partea Asociației Patronale a Radiodifuzorilor din Republica Moldova prin care informează că: „... începând cu luna ianuarie 2020, programul audiovizual al postului de televiziune Мульт conține publicitate comercială ale beneficiarilor din Republica Moldova retransmisă în rețelele de cablu ale distribuitorilor de servicii media care este comercializată pe teritoriul Republicii Moldova”. Postul TV Мульт inserează în programul audiovizual, retransmis pe teritoriul Republicii Moldova, publicitate comercială a beneficiarilor din Republica Moldova, iar în transmisiunea în statul rezident difuzează doar publicitate comercială comercializată în acel stat”. Drept urmare, Consiliul a dispus demararea investigației pe cazul dat.
În cadrul ședinței, Consiliului Audiovizualului a reperfectat condițiile la 6 autorizații de retransmisiune.
Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a susținut demersul Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare și a recomandat furnizorilor de servicii media audiovizuale difuzarea, cu titlu gratuit,  a 2 spoturi de educare financiară: Constatul amiabil și Organizaţiile de creditare nebancară.
Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la rubrica Decizii curente.
Serviciul Comunicare și relații cu publicul