Ședința publică a CA din 08.02.2019

Lun ,Februarie 11, 2019 - 15:42

Consiliul Audiovizualului s-a întrunit, pe data de 08 februarie 2019, în ședință publică. 

Președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, în debutul ședinței, a declarat că turațiile campaniei electorale au luat viteză în ultimul timp, din această cauză CA este nevoit să se conformeze prevederilor legale, respectiv să desfășoare ședințele în ritmul prevăzut de legislația în vigoare. Totodată, președintele CA a remarcat cu deosebită satisfacție că în aceste zile, în vizită la Consiliul Audiovizualului se află pentru documentare, pentru asistență și pentru participare în cadrul procesului de monitorizare, expertul internațional Ivan Godarsky.

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat rezultatele monitorizării postului de televiziune „Jurnal TV”, urmare a contestației Partidului Democrat din Moldova, în care se menționează că conform declarației privind politica editorială de reflectare a campaniei electorale, postul de televiziune „Jurnal TV” a consemnat că va reflecta echitabil, echilibrat și imparțial atât campania electorală pentru alegerile parlamentare, cât și cea pentru referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019, cu toate acestea, în cadrul emisiunii „60 de minute cu Vasile Năstase” din 01 februarie curent a fost invitat doar reprezentantul unui singur concurent electoral – Blocul Electoral „Acum Platforma DA și PAS”, Sergiu Litvinenco. Contestatarul mai afirmă că în cadrul emisiunii respective s-a discutat în special despre Partidul Democrat din Moldova, cât și despre unii candidați ai PDM.

Consiliul Audiovizualului a monitorizat programul audiovizual menționat în contestație, iar rezultatele monitorizării au atestat că subiectul de bază al emisiunii au fost primele cereri pentru cetățenie prin investiții (soția lui Ilan Șor, Sara Șor, tatăl și fratele acesteia), cât și unele aspecte electorale, intimidarea unor candidați ai Blocului Electoral ACUM, cazul lui Gheorghe Petic etc. Pe parcursul emisiunii s-au adus acuzații dure în adresa mai multor persoane și instituții fără a fi prezentate poziția acestora. Acest fapt a fost atestat, în special, din partea moderatorului emisiunii, Vasile Năstase, care a utilizat pe parcursul emisiunii un limbaj agresiv și  părtinitor. Urmare a analizei calitative s-a atestat că postul de televiziune „Jurnal TV” a comis derogări de la prevederile art. 13 alin. (6) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova, fapt pentru care a fost sancționat cu amendă în valoare de 5000 de lei.

Serviciul Comunicare și relații cu publicul