ȘEDINȚA PUBLICĂ A CA DIN 05.08.2019 – I

Lun ,August 05, 2019 - 21:33

ȘEDINȚA PUBLICĂ A CA DIN 05.08.2019 – I

Consiliul Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 05 august 2019, în ședință publică.  

În debutul ședinței, membra Consiliului Audiovizualului, Dorina Curnic, a solicitat demisia președintelui Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dragoș Vicol: „Activitatea Dumneavoastră pe parcursul ultimelor luni denotă un management defectuos. Solicit să vă dați demisia din funcția de președinte al Consiliului”. Demersul a fost susținut și de membra CA, Veronica Cojocaru.

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat rezultatele monitorizării postului de televiziune „Orhei TV”, urmare a sesizării lui Roman Malinovschii, care susține că postul de televiziune „Orhei TV” ar fi înlocuit emisiunea „Ora primarului” cu „Легенды уголовного розыска”, ce ar fi realizată în Federația Rusă. Datele monitorizării au atestat că filmul documentar „Легенды уголовного розыска” este realizat de către studioul din Ucraina TOB „Tелестудія служба інформації” 2011, și nu cade sub incidența prevederilor art. 17 alin. (4) din Codul serviciilor media audiovizuale cu privire la protejarea spațiului audiovizual național și asigurarea securității informaționale, Ucraina fiind stat care a ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. În cadrul dezbaterilor publice, membrul CA, Corneliu Mihalache, a propus monitorizarea postului de televiziune „Orhei TV” la capitolul respectării Structurii serviciului media audiovizual, pentru o perioadă de 7 zile.

Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatelor monitorizării postului de televiziune „Ren Moldova”, urmare a autosesizării membrului CA, Lidia Viziru, care a solicitat efectuarea unei monitorizări a furnizorului de servicii media „TELEPROIECT” SRL, fondatoarea postului de televiziune „Ren Moldova”, invocând că în cadrul transmisiunii/retransmisiunii serviciilor media audiovizuale utilizează un alt semn distinctiv decât cel aprobat de către Consiliul Audiovizualului. Astfel, datele monitorizării au atestat că postul de televiziune „Ren Moldova” utilizează un alt element de identificare a serviciului media audiovizual decât cel indicat în dosarul funcțional al furnizorului de servicii media „TELEPROIECT” SRL, fapt pentru care a fost sancționat cu amendă în valoare de 5 000 de lei. Membrul CA, Corneliu Mihalache, a propus, de asemenea, monitorizarea postului de televiziune „Ren Moldova” la capitolul respectării Structurii serviciului media audiovizual, pentru o perioadă de 7 zile.

Tot în cadrul ședinței, Consiliul Audiovizualului a examinat cererea de reperfectare a condițiilor la licența de emisie eliberată „Timpuri Noi” SRL pentru postul de radio „Univers FM”. Așadar postul de radio „Univers FM” a devenit „Diaspora FM”.

Totodată, Consiliul Audiovizualului a reperfectat condițiile la autorizația de retransmisiune eliberată „Andridan Impex” SRL pentru studioul TV prin cablu „Andridan-TV”, prin majorarea ariei de emisie asupra com. Băcioi, s. Brăila (mun. Chișinău), s. Piatra Albă și Mileştii Mici (r-nul Ialoveni).

Informații detaliate găsiți pe audiovizual.md, la rubrica Decizii curente.

Serviciul Comunicare și relații cu  publicul