Consiliul Coordonator al Audiovizualului a semnat un Acord de Cooperare cu Comisia pentru Radio și Televiziune din Lituania

Lun ,Noiembrie 19, 2018 - 14:52

Președintele CCA, Dragoș Vicol, și președintele LRTK, Mantas MARTIŠIUS, au semnat, pe data de 15 noiembrie 2018, un Acord de Cooperare între Consiliul Coordonator al Audiovizualului și  Comisia pentru Radio și Televiziune din Lituania. Acordul a fost semnat în cadrul masei rotunde „Combaterea discursului instigator la ură în mass-media: experiența Lituaniei pentru Republica Moldova”, organizată de CCA cu suportul Proiectului Comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei „Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în Republica Moldova”.

La eveniment au participat: Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Lituaniei în Republica Moldova, Kęstutis Kudzmanas, împreună cu o delegație de la Comisia pentru Radio și Televiziune din Lituania (LRTK), în frunte cu Mantas MARTIŠIUS, președinte, și membrii: Dainius Radzevičius, Edmundas Vaitekūnas, Ričardas Slapšys, Antanas Jonynas; William Massolin, șeful Oficiului Consiliului Europei în Chișinău; secretarul de presă la Ambasada României în Republica Moldova, Radu Filip, și membrul Consiliului Național al Audiovizualului din România, Radu Hârjău, precum și reprezentanți ai Oficiului Consiliului Europei în Chișinău, membri CCA, experți media, reprezentanți ai instituțiilor mass-media audiovizuale și scrise etc.

Dragoș Vicol, președintele CCA, a menționat importanța semnării Acordului de Cooperare cu Comisia pentru Radio și Televiziune din Lituania sub auspiciile Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova. Consiliul Coordonator al Audiovizualului va beneficia de bunele practici ale Lituaniei în ceea ce vizează combaterea știrilor false, a discursului instigator la ură, dezinformării și propagandei. Suntem în pragul unei campanii electorale, a unui referendum și vom avea nevoie de o asemenea experiență și expertiză pe dimensiunea audiovizualului.

Mantas Martisius, președintele LRTK, a specificat că acordul semnat între autoritățile audiovizuale din Republica Moldova și Lituania este important pentru ambele state. Chiar dacă Lituania este o țară mică, ea are o experiență vastă în ceea ce privește instigarea la ură în mass-media.

William Massolin, șeful Oficiului Consiliului Europei în Chișinău, a declarat că semnarea acordului este o etapă importantă pentru Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Lituania a acumulat o experiență bogată în lupta cu știrile false, iar acest schimb de bune practici va fi o experiență importantă pentru instituția de reglementare a audiovizualului din Republica Moldova.

În cadrul mesei rotunde au fost puse în discuție experiența și bunele practici pe dimensiunea combaterii discursului instigator la ură, știrilor false, dezinformării și propagandei în Lituania, România și Republica Moldova.

Radu Hârjău, membru CNA, a declarat că și România se confruntă cu fenomenul dezinformării și al fake news-urilor, însă nu are componenta Republicii Moldova și Lituaniei – propaganda externă, pentru că geografic se află mai departe de Federația Rusă, deși în ultimul an au fost câteva posturi de televiziune care au încercat licențierea în România pentru retransmiterea unor posturi de televiziune din Rusia, tentativă care a eșuat.

Dainius Radzevičius, membru al Comisiei pentru Radio și Televiziune din Lituania, a menționat că eficiența luptei cu propaganda poate fi asigurată nu doar prin  măsuri restrictive, ci și prin măsuri de autoreglementare. Totodată, este imperios important ca în lupta cu știrile false, discursul de ură, propaganda să nu fie afectată nici libertatea de exprimare. Doar un mediu pluralist și divers nu ar permite unor astfel de fenomene să se manifeste.

Masa rotundă a fost organizată în conformitate cu prevederile Planului de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru anii 2017-2019.

Serviciul Comunicare și relații cu publicul