CA va monitoriza posturile Moldova 1, Prime, Jurnal TV, NTV Moldova și Primul în Moldova în contextul crizei de securitate din regiune

16.02.2022

În cadrul ședinței din 16 februarie 2022, membrul Consiliului Audiovizualului, Ruslan Mihalevschi, a declarat că, în ultima perioadă, unul dintre cele mai importante subiecte mediatizate de furnizorii de servicii media audiovizuale rămâne a fi potențialului conflict militar din Ucraina.

În acest sens, membrul CA a solicitat exercitarea controlului din oficiu – monitorizarea respectării prevederilor art. 13 alin. (1), (4), (5), (6) și art. 17 alin. (3) din Codul serviciilor media audiovizuale în cadrul programelor audiovizuale de știri, de dezbateri și a altor emisiuni de informare și analiză ale posturilor de televiziune: Moldova 1, Prime, Jurnal TV, NTV Moldova și Primul în Moldova, pe subiectul potențialului conflict militar din Ucraina și a crizei de securitate din Europa de Est.

Monitorizarea va cuprinde perioada 11-15 februarie 2022, pentru programele locale și retransmise, difuzate în orele de maximă audiență, 19.00 – 22.00.

 

Potrivit lui Ruslan Mihalevschi,  criteriul de selectare a posturilor de televiziune supuse monitorizării este cota de audiență, și anume Top 5 posturi clasificate în studiul național de audiență realizat în decembrie 2021 de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Totodată, membrul Consiliului Audiovizualului, Ruslan Mihalevschi, a reiterat faptul că, pe 26 ianuarie curent, președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a făcut un apel public prin care a îndemnat toți furnizorii de servicii media audiovizuali să se bazeze pe fapte verificate, să se abțină de la limbaj inflamator și să dea dovadă de maximă responsabilitate la elaborarea programelor audiovizuale, în același context al crizei de securitate din regiune.

 

Serviciul Comunicare și relații cu publicul