COMUNICAT DE PRESĂ

Joi ,Ianuarie 21, 2016 - 11:00

CCA a examinat raportul de monitorizare cu privire la respectarea de către radiodifuzori a legislației privind accesul persoanelor cu deficienţe de auz (surde) la emisiunile TV

Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 21 ianuarie 2016, în şedinţă publică.

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat Raportul de monitorizare a serviciilor de programe ale posturilor de televiziune „Moldova-1”, „Prime”, „Publika TV”, ”Canal 3”, „Canal 2”, „N 4”, „TV 7”, „PRO TV CHIŞINĂU”, „Jurnal TV”, „Accent TV”, „Euro TV”, ”Realitatea TV”,”RTR Moldova” şi ”Ren Moldova” la capitolul respectării prevederilor deciziilor CCA nr. 21 din 26.02.2008 şi nr. 38 din 19.03.2014. În cadrul discuţiilor pe marginea raportului, membrii CCA au constatat o ameliorare a situaţiei la capitolul respectării Decizia CCA Cu privire la accesul persoanelor cu deficienţe de auz la emisiunile TV, radiodifuzorii titrând sincron sau interpretînd în limbaj mimico-gestual zilnic o ediţie de ştiri. De asemenea, ei au atenţionat că mai există posturi de televiziune care, deşi difuzează mai multe  ediţii de ştiri pe parcursul unei zile de emisie, nu interpretează în limbaj mimico-gestual sau titrare sincron nici o emisiune informativă. O problemă constatată este și faptul că unele posturi TV, în cadrul buletinelor de ştiri, prezintă titre mobile cu informaţii, în cele mai dese cazuri rezumate, acestea însă nu coincid cu cele citite de prezentator. Pentru că încalcă dreptul la informare a persoanelor cu deficienţe de auz şi nu subtitrează sincron cel puţin un buletin de ştiri zilnic, posturile de televiziune „Publika TV”, „N 4”, „Accent TV”, ”Realitatea TV” şi ”Ren Moldova” au fost avertizate public.

Totodată, CCA a recomandat radiodifuzorilor să asigure accesul persoanelor cu dizabilităţi la serviciile media audiovizuale şi să titreze sincron zilnic o ediţie de ştiri la o oră de maximă audienţă accesibilă persoanelor cu nevoi speciale, iar titrele mobile pe care le prezintă să fie lizibile.

Rapoartele de monitorizare la cel de-al doilea capitol – utilizarea numelor de localităţi în emisiunile de limbă rusă, au stabilit că toate posturile de televiziune au utilizat incorect, în cadrul serviciilor de programe difuzate, denumirile oficiale şi corecte ale satelor, comunelor, oraşelor şi raioanelor. Membrii CCA au atestat o problemă lingvistică şi au decis să expedieze rapoartele Academiei de Știinţe a Moldovei, pentru a găsi soluţii şi a veni cu unele recomandări către radiodifuzori.

Tot în cadrul şedinţei, CCA a decis monitorizarea serviciilor de programe la capitolul respectării „Codului de conduită al radiodifuzorului”, în cadrul emisiunilor/talk-show-urilor cu caracter analitic la posturile de televiziune: „Moldova-1” (Moldova în direct), „Prime” (Replica), „Publika TV” (Fabrika), „Canal 2” (Tema zilei), „N 4” (Puterea a patra), „TV 7” (Politica), „PRO TV CHIŞINĂU” (În Profunzime), „Jurnal TV” (Ora expertizei), „Accent TV” (1+1), „Realitatea TV” (Честно говоря) şi „TVC 21” (Вечерний разговор), în perioada 18-24 ianuarie.

La final, membrul CCA, Dragoş Vicol, s-a autosesizat cu privire la utilizarea de către postul de televiziune „PRO TV CHIŞINĂU”, în principalul jurnal de ştiri de ora 20:00, la rubrica ”Sport”, a următoarei expresii: ”Naţionala Moldovei de juniori” s-a înecat ca ţiganul la mal”, făcând referinţă la faptul că echipa micilor tricolori a fost învinsă, cu scorul de 0 (zero) la 1 (unu) la Memorialul de Fotbal ”Valentin Granatkin” din Sankt-Petersburg. Dl Dragoş Vicol consideră că ”această sintagmă aduce un grav prejudiciu etniei rome de pe teritoriul Republicii Moldova, care conlocuieşte armonios alături de celelalte etnii din ţara noastră”. Consiliul Coordonator al Audiovizualului va monitoriza  respectiva rubrică, iar rezultatele monitorizării vor fi făcute publice în cadrul unei şedinţe ulterioare a CCA.

În discuţie au fost puse şi alte chestiuni ce ţin de activitatea radiodifuzorilor şi distribuitorilor de servicii, informaţii detaliate găsiţi pe pagina electronică a Consiliului, la rubrica Decizii curente.

Serviciul comunicare şi relaţii cu publicul