Comunicat de presă

Mar ,Februarie 27, 2018 - 11:57

CCA a sancționat un post TV și doi distribuitori de servicii pentru nerespectarea legislației audiovizuale privind securitatea spațiului informațional

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a examinat, în cadrul ședinței din 26 februarie 2018, autosesizarea membrului CCA, Olga Barbălată, cu privire la faptul că postul de televiziune „RTR Moldova” plasează în cadrul buletinului informativ autohton știri realizate în Federația Rusă. În sesizare se menționează: „Solicit, în regim de urgență, examinarea acestei situații în cadrul ședinței publice din 26 februarie 2018. Concomitent, în scopul examinării obiective a circumstanțelor sesizate, Olga Barbălată solicită prezența, în cadrul ședinței publice a CCA, a directorului „TV-Comunicații Grup” SRL, Evghenii Sergheev, sau a reprezentantului legal al acestuia”.

Raportul de monitorizare a buletinelor de știri difuzate de către postul de televiziune  „RTR Moldova”, în perioada 14-23 februarie 2018, au atestat următoarele: 1) În cadrul buletinelor informative „Вести Moldova” și „Вести недели Moldova” (orele de difuzare: 20:00 și, respectiv, 19:00) au fost difuzate subiecte realizate de postul de televiziune  „Россия 1” din Federația Rusă și prezentate ca știri „externe”; 2) Structural, ca durată și conținut, subiectele realizate de „Россия 1” au fost difuzate integral de către postul autohton „RTR Moldova”. Mai mult ca atât, intervențiile prezentatoarei de la postul de televiziune „RTR Moldova” au fost identice cu introurile prezentatorilor buletinelor postului rusesc „Россия 1”; 3) Materialele jurnalistice realizate de postul rusesc „Россия 1” și difuzate de către „RTR Moldova” s-au axat „per general” pe subiecte ce țin de aspectul politic intern și extern al Rusiei, cultural, social, economic, militar, sportiv, artă etc., în mare parte fiind prezentate în context pozitiv; 4) Cantitativ, subiectele realizate de postul de televiziune  „Россия 1” din Federația Rusă și difuzate în cadrul buletinelor de știri „Вести Moldova” și „Вести недели Moldova” de la postul de televiziune „RTR Moldova” au fost în număr de 6 subiecte minimum și 10 subiecte maximum (6 subiecte – data 15.02.2018; 17.02.2018; 21.02.2018; 23.02.2018/ 7 subiecte – 16.02.2018/ 8 subiecte – 19.02.2018/ 9 subiecte – 14.02.2018/ 10 subiecte – 20.02.2018; 22.02.2018). Este de specificat că subiectele ce nu au ținut nemijlocit de Federația Rusă au fost difuzate în număr de 1-2 per buletin, iar în unele cazuri acestea lipsesc din emisie; 5) Ponderea subiectelor realizate de postul de televiziune  „Россия 1” în raport cu ponderea subiectelor realizate de „RTR Moldova” a constituit minimum 28% și maximum – 41% din volumul total al unui buletin informativ.

În cadrul ședinței au fost vizualizate câteva reportaje produse de postul „Rossia 1” pe care „RTR Moldova” le modifica nesemnificativ și le includea în propriul buletin, la rubrica de știri internaționale, păstrând până și vocea crainicului din Federația Rusă. Majoritatea știrilor preluate erau despre și în favoarea Federației Ruse, vizând inclusiv politica internă și externă promovată de Rusia (dotările tehnicii militare, prezentarea candidaților la scrutinul prezidențial din Federația Rusă etc.).

Președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dragoș Vicol, și-a exprimat profundul regret că anumiți radiodifuzori, în primul rând, „RTR Moldova”, a înțeles eronat și subversiv să aplice prevederile legii cu privire la modificarea și completarea Codului audiovizual, accentuând că nimeni nu are îndoială că știrile sunt realizate anume în Federația Rusă și sunt puse pe post premeditat de „RTR Moldova”.

Prezent la ședință, directorul postului „RTR Moldova”, Evgheni Sergheev, a explicat că nu retransmite, ci procură știrile produse de Rossia 1 și că acestea sunt remontate tehnic, iar ulterior incluse în buletinul autohton.

În cadrul dezbaterilor publice, membrii CCA au decis, întrucât încălcările sunt deosebit de grave, sancționarea postului „RTR Moldova” cu amendă de 50 de mii de lei. Concomitent, postul de televiziune „RTR Moldova” urmează să prezinte, în cel mai scurt timp, un raport privind măsurile întreprinse pentru a elimina carențele depistate.

Tot în cadrul ședinței din 26 februarie, CCA a examinat modul de executare a prevederilor legislației în vigoare și a condițiilor la autorizațiile de retransmisie de către mai mulți distribuitorii de servicii.

Rezultatele monitorizării au atestat că „TV-BOX” SRL și „MEGATRAFIC” SRL retransmit, contrar prevederilor art. 9 alin. (21) din Codul audiovizualului, programe televizate cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care nu sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Astfel, „TV-BOX” SRL retransmite Arirang World și KBS World, iar „MEGATRAFIC” SRL – postul de televiziune Russia Today Documentary, fapt pentru care au fost sancționați cu amenzi de 40.000 de lei fiecare.

Serviciul Comunicare și relații cu publicul