Mie ,Aprilie 10, 2019 - 10:38

Președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, împreună cu Lidia Viziru, membru CA, și Lilia Guțu, șef Direcția Generală Licențiere, Autorizare și Monitorizare, a avut, pe data de 09 aprilie 2019, o întrevedere cu Christophe Kamp, directorul Oficiului Înaltului Comisar pentru Minoritățile Naționale, Anton Thomsen, consilier politic în cadrul HCNM, Sarah Stephan, coordonator de proiecte în cadrul Oficiului Înaltului Comisar pentru Minoritățile Naționale, și Sergiu Conovalu, coordonator național de programe.

Christophe Kamp, directorul Oficiului Înaltului Comisar pentru Minoritățile Naționale, a mulțumit pentru atenția acordată în cadrul vizitei și a menționat că mizează pe sprijinul Consiliului Audiovizualului în promovarea minorităților naționale conlocuitoare pe teritoriul Republicii Moldova. În acest sens, Christophe Kamp a venit cu propunerea de a organiza pentru furnizorii de servicii media audiovizuale un eveniment la Chișinău, sub egida Consiliului Audiovizualului, în cadrul căruia să fie prezentate noile Recomandări de la Tallinn privind minoritățile naționale, precum și mediatizarea în serviciile de televiziune a unei campanii de promovare a respectivului eveniment. Totodată, diplomatul european s-a interesat despre implicarea Consiliului Audiovizualului în Strategia și Planul de acțiuni privind consolidarea relațiilor interetnice în Republica Moldova.

Președintele CA, Dragoș Vicol, a declarat că Consiliul Audiovizualului are o colaborare intensă cu Biroul Relații Interetnice în ceea ce vizează schimbul de date, de participare la evenimente și expertizare a unor acte cu caracter normativ și, mai mult decât atât, protejarea minorităților naționale reprezintă unul dintre pilonii de bază în activitatea Consiliului, bineînțeles prin acțiuni și mijloace specifice autorității audiovizuale. Un element important este organizarea concursurilor prin care furnizorii de servicii media locali și regionali aplică pentru obținerea subvențiilor în vederea realizării unor emisiuni. Un accent pregnant este plasat pe emisiunile care sunt realizate în limbile minorităților naționale și care reflectă viața lor sub toate aspectele integratoare: obiceiuri, tradiții, dansuri, cultură, gastronomie, civilizație, spiritualitate etc. CA a reușit să asigure cu resurse financiare posturi de radio și TV pentru realizarea emisiunilor pentru minoritățile: ucraineană, găgăuză, bulgară, romă, poloneză etc. Aici este de menționat suportul CA la lansarea pe piața mediatică audiovizuală a postului de radio pentru etnia romă – Romano Patrin FM, în limba romani, cu implicarea jurnaliștilor și a colaboratorilor de origine romă.

Rezumând contribuția Consiliului Audiovizualului în Strategia și Planul de acțiuni privind consolidarea relațiilor interetnice în Republica Moldova, președintele CA a punctat trei acțiuni: 1. Mediatizarea minorităților naționale din perspectiva elementelor care le unesc; 2. Promovarea spoturilor cu caracter social; 3. Un volum mai mare de emisiuni în limbile minorităților naționale pentru regiunile în care acestea locuiesc compact.

În final, Dragoș Vicol a concluzionat: „Cunoscând experiența vastă a organizației pe care o reprezentați Dvs. și multiplele evenimente cu caracter relevant în domeniul ocrotirii minorităților naționale, am dori de comun acord să organizăm un eveniment în luna iunie, care să pună în valoare atât eforturile Oficiului Înaltului Comisar pentru Minoritățile Naționale, cât și ale Consiliului Audiovizualului”.