Mie ,Aprilie 03, 2019 - 10:49

Președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, împreună cu Lidia Viziru, membru CA, și Lilia Guțu, șef Direcția Generală Licențiere, Autorizare și Monitorizare, a avut, la solicitarea acestuia, pe data de 02 aprilie 2019, o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețsov, însoțit de A. Loșakov, secretar de presă, A. Vedeaikin, Secția protocol, și V. Stețko, fondatoare TV „Comunicații Grup” SRL.

Excelența Sa Oleg Vasnețsov a abordat problema cu privire la prezența posturilor de televiziune ruse în spațiul mediatic al Republicii Moldova. De asemenea, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în țara noastră a insistat pe faptul ca pentru aceste posturi de televiziune, inclusiv „RTR Moldova”, să fie identificată o modalitate specifică de activitate și, în eventualitatea amendării Codului serviciilor media audiovizuale, să se țină cont de faptul că minoritatea rusă este una mult mai vastă decât datele statistice, din care cauză trebuie stabilite, în conformitate cu normele OSCE, anumite prerogative speciale, mai ales în ceea ce privește cota produsului autohton și frecvența emisiunilor în limba română.

La rândul său, președintele CA, Dragoș Vicol, a declarat că Consiliul Audiovizualului este o instituție autonomă, sub control parlamentar, care trebuie să execute cu exactitate prevederile noului Cod și, din acest punct de vedere, trebuie identificate modalități care nu contravin practicilor internaționale din domeniu, reiterând, totodată, importanța produsului autohton în serviciile de televiziune ale furnizorilor de servicii media audiovizuale.

La final, Excelența Sa Oleg Vasnețsov a menționat că sub egida Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova funcționează Centrul de cultură rus, care ar putea desfășura anumite activități de colaborare între experți din Rusia și Republica Moldova, ținând cont de faptul că Federația Rusă are o experiență vastă în domeniul audiovizualului la nivel de producere a emisiunilor, a talk-show-urilor, documentare, filme etc., practică care ar putea fi împărtășită posturilor de televiziune și radio din țara noastră.