CCA a sancţionat mai multe posturi TV pentru nerespectarea prevederilor legale de plasare a publicităţii

Joi ,Mai 15, 2014 - 23:00

Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 16 mai, în şedinţă publică.

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a examinat Raportul de monitorizare a serviciilor de programe ale posturilor de televiziune ”Moldova 1”, ”Prime”, ”Canal 3”, ”2 Plus”, ”N 4”, ”Publika TV”, ”TV 7”, „PRO TV CHIŞINĂU”, ”CTC Mega”, ”Jurnal TV”, ”Bravo”, ”Muz TV”, ”TVC 21”, ”NOROC”, ”Busuioc TV”, ”RU-TV MOLDOVA”, ”ALT TV” şi ”Euro TV” la capitolul respectării prevederilor legale de plasare a publicităţii, în conformitate cu legislaţia în vigoare, întocmit de Direcţia Monitorizare TV. În cadrul discuţiilor şi dezbaterilor pe marginea raportului, membrii CCA au constatat că din cele 18 posturi de televiziune monitorizate, 15 au admis încălcări la difuzarea publicităţii, printre care fiind: nedelimitarea spoturilor publicitare prin semnale optice şi acustice faţă de alte părţi ale serviciului de programe, depăşirea duratei de difuzare a publicităţii pe parcursul unei ore de emisie prevăzută de Codul audiovizualului, inserarea în serviciile de programe a publicităţii mascate şi teleshopping, plasarea de produse, sponsorizarea programelor de ştiri, omiterea la finele calupurilor publicitare pentru produse alimentare a mesajelor de promovare a modului sănătos de viaţă, neacoperirea publicităţii retranslată din alt stat etc. Radiodifuzorii care nu respectă prevederile legale de plasare a publicităţii au fost sancţionaţi. Astfel, posturilor TV ”Moldova 1”, ”Canal 3”, ”2 Plus”, „PRO TV CHIŞINĂU”, ”CTC Mega”, ”Jurnal TV”, ”Bravo”, ”Muz TV”, ”TVC 21”, ”RU-TV MOLDOVA”, ”ALT TV” şi ”Euro TV” le-a fost aplicată avertizare publică, iar ”Prime” şi ”TV 7” – amendă minimă. Este de menţionat că posturile ”ALT TV” şi ”Euro TV” vor fi monitorizate repetat pentru gravitatea încălcărilor atestate la capitolul respectării prevederilor legale de difuzare a publicităţii. Totodată, membrii CCA şi-au exprimat satisfacţia faţă de posturile de televiziune „Publika TV” şi ”Noroc” pentru că au difuzat publicitate în concordanţă cu legislaţia audiovizuală.

Tot în cadrul şedinţei, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a sancţionat mai mulţi distribuitori de servicii pentru neprezentarea contractelor de retransmisie a posturilor de televiziune incluse în oferta serviciilor de programe retransmise aprobată de CCA.

Informaţia completă despre şedinţa de astăzi poate fi găsită pe pagina web a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, la rubrica Decizii curente.

Serviciul comunicare şi relaţii cu publicul