CCA A RECOMANDAT RADIODIFUZORILOR DIFUZAREA SPOTULUI SOCIAL ”EŞTI SIGUR CU CINE VORBEŞTE COPILUL TĂU ONLINE?”

Vin ,Februarie 13, 2015 - 13:15

Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 13 februarie, în şedinţă publică.

Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale şi-a anunţat suportul şi sprijinul pentru promovarea spoturilor sociale despre importanţa siguranţei pe Internet, în special, a copiilor, susţinute de Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei, şi a recomandat posturilor de televiziune aflate sub jurisdicţia Republicii Moldova să difuzeze spotul video ”Eşti sigur cu cine vorbeşte copilul tău online?”,  în orele de maximă audienţă, până la data de 1 iunie 2015.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a examinat Raportul cu privire la examinarea rezultatelor monitorizării serviciilor de programe ale posturilor de televiziune ”Moldova-1”, ”TV 7”, „PRO TV CHIŞINĂU”, ”Prime”, ”Publika TV”, ”Canal 3”, ”Canal 2”, ”N 4”, ”Jurnal TV”, ”Accent TV”, ”Euro TV”, ”RTR Moldova” şi ”Ren Moldova” la capitolul respectării prevederilor Deciziei CCA nr. 21 din 26.02.2008, întocmit de Direcţia Monitorizare TV.

În cadrul discuţiilor pe marginea raportului, membrii CCA au constatat că majoritatea posturilor TV monitorizate respectă Decizia CCA Cu privire la accesul persoanelor cu deficienţe de auz (surde) la emisiunile TV, titrând sincron zilnic o ediţie de ştiri. Ei au atras atenţia că unele posturi de televiziune, deşi difuzează mai multe  ediţii de ştiri pe parcursul unei zile de emisie, nu interpretează în limbaj mimico-gestual sau titrare sincron nici o emisiune informativă, iar titrele mobile pe care totuşi unele posturi TV le prezintă conţin informaţii, în cele mai dese cazuri rezumate, ce nu coincid cu cele citite de prezentator. Pentru că unele posturi TV încalcă dreptul la informare a persoanelor cu deficienţe de auz şi nu subtitrează sincron cel puţin un buletin de ştiri zilnic au fost sancţionate.

Totodată, CCA a recomandat radiodifuzorilor să asigure accesul persoanelor cu dizabilităţi la serviciile media audiovizuale şi să titreze sincron zilnic o ediţie de ştiri la o oră de maximă audienţă accesibilă persoanelor cu deficienţe de auz (surde).

În discuţie au fost puse şi alte chestiuni ce ţin de activitatea radiodifuzorilor şi distribuitorilor de servicii, informaţii detaliate găsiţi pe pagina electronică a Consiliului, la rubrica Decizii curente.

Serviciul comunicare şi relaţii cu publicul