CCA: RADIODIFUZORII VOR FI OBLIGAŢI SĂ PREZINTE CONTRACTELE PENTRU OPERELE AUDIOVIZUALE ACHIZIŢIONATE

Mar ,Decembrie 29, 2015 - 16:49

Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 29 decembrie 2015, în şedinţă publică. Autoritatea de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale a retras autorizaţia de retransmisie eliberată  ÎM „FOCUS-SAT” SRL, fondatoarea studioului TV „FOCUS-SAT” din mun. Chişinău. Este de menţionat că ÎM „FOCUS-SAT” SRL a fost sancţionată şi privată de dreptul de furnizare a serviciilor de comunicaţii electronice pe un termen de şase luni (până în luna iulie 2015) de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Respectiv, pentru că studioul TV „FOCUS-SAT” avea interdicţia de a furniza servicii audiovizuale, CCA, prin Decizia nr. 2/8 din 10 februarie 2015, a suspendat, pînă la 02.06.2015, autorizaţia de retransmisie eliberată  ÎM „FOCUS-SAT” SRL. Dat fiind faptul că până în prezent, studioul TV „FOCUS-SAT” nu şi-a reluat activitatea şi nici una din persoanele responsabile de întreprindere/studiou nu pot fi găsite, CCA a retras autorizaţia de retransmisie eliberată  ÎM „FOCUS-SAT” SRL. Totodată, membrii CCA au ţinut să precizeze că încetarea activităţii studioului TV „FOCUS-SAT” nu a survenit în urma deciziilor CCA, însă ca urmare a retragerii autorizaţiei de furnizare a serviciilor de comunicaţii electronice de către ANRCETI, iar acţiunile Consiliului reprezintă o conformare legislaţiei naţionale în vigoare.

Tot în cadrul şedinţei, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a examinat demersurile 1) companiei „Sony Pictures Television”, prin care sesizează despre încălcarea drepturilor patrimoniale asupra operei audiovizuale  „Hause of Cards” de către postul de televiziune „MBC” din Republica Moldova; 2) al companiei ,,SMG Moviel Limited”, prin care informează că postul de televiziune „N4” a difuzat mai multe filme şi a depăşit termenul stabilit în contractul încheiat de ,,SMG Moviel Limited” şi „Selectcanal TV” SRL şi 3) ЗАО „Синемоушн Групп” prin care solicită verificarea legalităţii difuzării de către postul de televiziune „TVC 21” a operei audiovizuale „Нулевой километр” (o sesizare la acest subiect a parvenit şi din partea Asociaţiei Obşteşti „Asociaţia Naţională pentru Protecţia Creaţiei Intelectuale). În cadrul discuţiilor, membrii CCA s-au arătat alarmaţi de faptul că foarte multe posturi TV difuzează filme sau alte producţii cinematografice fără acoperire contractuală. În acest sens, posturile de televiziune „MBC”, „N4” şi „TVC 21” au fost obligate să prezinte, în termen de 3 zile de la data aducerii la cunoştinţă a deciziei CCA, dovada legală (contracte, acorduri) asupra operelor audiovizuale sus-menţionate. Pentru că problema respectării dreptului de autor şi drepturilor conexe de către radiodifuzori este una complexă, dar şi faptul că la Consiliu au parvenit mai multe sesizări la acest capitol, CCA, în baza art. 37 din Codul audiovizualului, şi luînd în calcul că majoritatea radiodifuzorilor au servicii de programe achiziţionate, va solicita, la începutul anului viitor, contractele pentru operele audiovizuale achiziţionate.

CCA a adoptat, cu unanimitate de voturi, Raportul cu privire la activitatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului pentru trimestrul IV al anului 2015. Raportul va fi publicat pe pagina electronică a instituţiei.

La final, membrul CCA, Dragoş Vicol, s-a arătat îngrijorat de modul în care posturile de televiziune au reflectat cazul de intoxicaţie alimentară într-un restaurant din capitală, în urma căruia au avut de suferit elevi şi profesori de la Liceul „Dante Alighieri” din Chişinău. Astfel, absolut toate posturile TV au evitat cu stricteţe să divulge numele restaurantului în care a avut loc toxiinfecţia alimentară, însă, a precizat membrul CCA, nimeni nu s-a sinchisit să numească instituţia în care învaţă aceşti copii. În virtutea faptul că aceşti elevi sunt minori, iar CCA trebuie să protejeze dreptul minorilor, aşa cum s-a afirmat: ”într-un local din Chişinău”, foarte bine se putea menţiona: ”nişte elevi de la o instituţie liceală sau de la o instituţie de educaţie din Republica Moldova”. Or, este mai important de a proteja un agent economic privat a cărei vină este, cu certitudine, constatată, sau să fie expuşi acei copii? Dl Dragoş Vicol s-a adresat către posturile de televiziune ca la realizarea subiectelor cu implicarea minorilor este primordial să se ia în calcul cu mai multă responsabilitate necesitatea de a acţiona în interesul superior al copilului. Este recomandabil ca atunci când prezintă materiale audiovizuale despre minori să nu fie indicată şi instituţia de învăţământ, fiindcă, volens-nolens, acea instituţie este prejudiciată prin faptul că între pereţii acesteia s-a produs o astfel de dramă, fiind afectaţi atît copiii şi profesorii, cît şi părinţii.

Informaţia completă despre şedinţa publică de astăzi poate fi găsită pe pagina web a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, la rubrica Decizii curente.

Serviciul Comunicare şi relaţii cu publicul