CCA a anunţat un concurs al proiectelor de programe care abordează subiecte şi probleme de interes public

Joi ,Septembrie 12, 2013 - 12:04

Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a întrunit astăzi, 12 septembrie 2013, în şedinţă publică.

Instituţia publică autonomă în domeniul audiovizualului a anunţat un concurs al proiectelor de emisiuni care abordează subiecte şi probleme de interes public. Este de menţionat că ideea acestui concurs a apărut în cadrul  întîlnirilor zonale organizate de Consiliul Coordonator al Audiovizualului cu radiodifuzorii locali. Proiectele câştigătoare vor fi susţinute  financiar din sursele Fondului de susţinere a radiodifuzorilor. Concursul este destinat radiodifuzorilor care emit prin eter şi cablu în localităţile Republicii Moldova, cu excepţia municipiilor Chişinău şi Bălţi, şi se va desfăşura în perioada 24 septembrie – 24 octombrie 2013. Regulamentul de desfăşurare a concursului de selectare a proiectelor de programe audiovizuale în vederea acordării resurselor financiare pentru producere din Fondul de susţinere a radiodifuzorilor va fi publicat pe pagina web a Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Prin acest concurs, CCA urmăreşte să susţină şi să ofere o şansă reală radiodifuzorilor pentru a participa la Concursul Naţional de Televiziune şi Radio preconizat a fi inaugurat în anul 2014. Formularul de înscriere poate fi găsit alăturat.

Tot în şedinţa de azi, membrii CCA au decis desfăşurarea celei de a treia sesiuni de monitorizare a emisiunilor, la capitolul calităţii limbii vorbite, la posturile de radio cu acoperire naţională şi regională, care se află sub jurisdicţia Republicii Moldova. Instituţiile mass-media supuse monitorizării au fost selectate ţinând cont de gradul de acoperire a teritoriului naţional; ponderea emisiunilor informativ-analitice în grila de emisie conform concepţiei generale a serviciilor de programe; ponderea emisiunilor autohtone conform concepţiei generale a serviciilor de programe. Vor fi monitorizate emisiunile de ştiri, emisiunile din prime time şi mesajele verbale pentru care îşi asumă responsabilitatea jurnaliştii, prezentatorii, moderatorii, producătorii de la posturile de radio. Monitorizarea va fi efectuată de un grup de experţi de la Academia de Ştiinţe a Moldovei.

În cadrul şedinţei au fost supuse analizei rapoartele de monitorizare tematică a serviciilor de programe ale posturilor de radio Fresh FM, Hit FM, Radio Alla, Radio Chişinău, Jurnal FM privind respectarea procentajului de muzică autohtonă, în conformitate cu prevederile Deciziei CCA nr. 51 din 12 aprilie 2007, şi a condiţiilor de plasare a publicităţii, conform prevederilor legislaţiei în vigoare. În urma discutării rapoartelor, pentru  derogările constatate membrii CCA au decis avertizarea publică a posturilor de radio Fresh FM, Hit FM şi Radio Alla.

           

            Pentru încălcarea normelor europene şi a legislaţiei naţionale cu privire la protecţia drepturilor copilului, în reportajului ”A fost ţinută în casă cu forţa. Ce s-a întîmplat cu o fetiţă din Coşcodeni: Vecinii o acuză de furt”, difuzat la data de 10 august 2013, postul de televiziune ”PRO TV CHIŞINĂU” a fost sancţionat cu amendă minimă.

 

În aceeaşi şedinţă, au fost examinate şi chestiuni curente ce ţin de activitatea radiodifuzorilor şi distribuitorilor de servicii, informaţia completă poate fi consultată pe site-ul CCA, la rubrica Decizii curente.

 

Serviciul comunicare şi relaţii cu publicul